Sudsko vijeće Županijskog suda u Bjelovaru proglasilo je krivim Tugomira Pempera (64) za pokušaj ubojstva nekadašnje izvanbračne partnerice Renate Horžić (46) i nepravomoćno ga osudilo na šest godina zatvora. Kako je izrečena zatvorska kazna duža od pet godina, Pemperu je produženo i zadržavanje u istražnom zatvoru u Bjelovaru, gdje se nalazi još od 27. lipnja prošle godine, kada je umalo i lišio života svoju partnericu. Boravak u istražnom zatvoru uračunat mu je u zatvorsku kaznu, a na ovu se presudu može žaliti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

Provalio kroz podrum

Pemper je proglašen krivim za sve što ga se teretilo optužnicom, odnosno da je 27. lipnja 2018. godine oko 21,20 sati nasilno provalio podrumska vrata kuće Renate Horžić u Ulici Đure Basaričeka u Bjelovaru i ušao u podrum. Potom je otišao na kat i to s namjerom da ubije 46-godišnjakinju, iz lovačkog karabina je kroz vrata spavaće sobe ispalio dva metka od kojih ju je jedan pogodio i nanio joj teške ozljede (strijelna rana desne nadlaktice, višestruki otvoreni prijelom donjeg dijela desne nadlaktične kosti, oguljotina kože desne strane vrata).
Kad je Horžić pobjegla iz sobe, Pemper ju je sustigao na stepeništu i prema njoj ispalio još jedan metak koji ju nije pogodio jer je rukom uspjela odmaknuti cijev od sebe, a u dovršenju djela nije uspio jer su na mjesto događaja stigli interventni policajci.

Iskazao žaljenje

Tijekom postupka Pemper je iznio bitno drukčiju verziju inkriminirajućeg događaja te je cijelo vrijeme isticao da mu ni u kojem slučaju nije bila namjera ubojstvo žene s kojom je u vezi bio deset godina.
– Žao mi je i kajem se zbog svega što se dogodilo i što sam oštećenici nanio bol. To mi nije bila namjera, tim više jer nikad uoči ovog događaja između nas nije postojala nikakva svađa, a nikako se ne mogu složiti s onim što mi se optužnicom stavlja na teret jer se to jednostavno tako nije dogodilo – istaknuo je Pemper u svom iznošenju obrane koje je trajalo dobrih sat i pol i u kojem se osvrnuo na brojne događaje koji su prethodili umalo kobnoj večeri, a ranjavanje Renate Horžić opisao je kao nesreću za koju nije želio da se dogodi.

Poklonio joj lovačku pušku

– Te sam večeri odlučio otići k njoj kako bih iz njene spavaće sobe uzeo lovačku pušku koju sam joj ranije poklonio. Pio sam tog dana i uzimao lijekove, a kad sam došao pred kuću nije mi htjela otvoriti i rekla je da će zvati policiju. Iz auta sam uzeo pušku i streljivo i zaputio se u dvorište i u kuću sam ušao kroz podrumski prozor – kazao je Pemper i dodao da je pušku uzeo ne iz namjere da ubije Horžić, već ju je ponio kako bi s njom provalio ormarić u kojem se nalazila druga puška.
– Kako se ormarić s oružjem nalazio u spavaćoj sobi, zaputio sam se prema tamo, a kako su vrata spavaće sobe bila zaključana, ispalio sam dva ili tri metra u bravu kako bi ih provalio. Nisam znao da se Renata nalazi iza vrata i tek kad je ona viknula da je ranjena, shvatio sam što se dogodilo. Odmah sam postao svjestan da sam napravio veliku glupost i osjećao sam se užasno. Želio sam pomoći Renati, no ona je istrčala van iz sobe – ispričao je Pemper i dodao da si ni danas ne može objasniti zašto je pucao iz puške u vrata spavaće sobe i zašto je uopće s puškom ušao u kuću.

Kontradiktoran iskaz

-Vikao sam joj da stane, da ću je odvesti liječniku, no ona je bila uplašena i vikala je upomoć i bježala od mene po kući. Nakon što je pala ulazu u podrum, odložio sam pušku i pokušao podignuti Renatu da vidim što se dogodilo. Kad sam je pridigao, ona je u lijevoj ruci držala pušku, a ja sam se uplašio, primio za cijev, a u tom trenutku puška je opalila. Oteo sam joj potom pušku, repetirao je, vratio nazad Renati i rekao joj da ako želi neka puca u mene. Potom smo se nekako smirili i sjeli na stepenice, a ubrzo je stigla i policija – ispričao je Pemper, no sudsko vijeće očito nije povjerovalo u njegov iskaz, tim više jer je on bio potpuno kontradiktoran s onim što je ranije iskazala sama Renata Horžić, a očito su i materijalni dokazi pokazali nešto sasvim drukčije od onoga što je istaknuo optuženik.
-Obrana da je pušku uzeo samo zato da otvori ormarić je neživotna i nikako se ne uklapa u slijed vaše komunikacije. Namjera proizlazi i iz drugih dokaza pa i iz pisma koje je pronađeno na mjestu događaja – istaknula je predsjednica sudskog vijeća Sandra Galjar.