Vibor Diklić (34) nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora zbog kaznenog djela teške krađe koje je počinio u Bjelovaru u rujnu prošle godine. On je, prema presudi, dana 10. rujna nešto iza 15 sati ispred prodavaonice PPK u Ulici Matice hrvatske 4, u namjeri pribavljanja nepripadne materijalne dobiti, prišao 83-godišnjaku. Koristeći njegovu nemoć uslijed starije životne dobi, neistinito mu se Diklić predstavio kao policijski službenik tražeći ga na uvid osobnu iskaznicu. Kada je 83-godišnjak, ne sumnjajući u njegove navode, povjerovao i izvadio novčanik te mu predao osobnu iskaznicu, u namjeri da zadrži sav novac, istrgao je starcu iz ruke novčanik u kojem se nalazilo oko 500 kuna. Kada je 83-godišnjak uhvatio Diklića za ruku kako bi ga spriječio da se udalji s novčanikom, u namjeri da zadrži novčanik, istrgao je ruku te se zatim s novčanikom udaljio u pravcu Trga kralja Tomislava.

Priznao krivnju

U zatvorsku kaznu Dikliću je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru počevši od 10. rujna prošle godine, a ujedno mu je i produljeno zadržavanje u istražnom zatvoru koje može trajati sve do pravomoćnosti presude. Iako je na ranijim ročištima isticao da se ne osjeća krivim, Diklić je na posljednjem ročištu istaknuo da se osjeća krivim i pokajao se zbog učinjenog te ga je zbog svega sram. Kazao je kako je bio u zatvoru 15 dana po odluci Prekršajnog suda u Bjelovaru, a nakon što je pušten otišao je na adresu gdje su se nalazila njegova dva poznanika jer mu je ondje ostao bicikl. No, umjesto da samo pokupi bicikl, ostao je tri dana s društvom i cijelo su vrijeme pili alkohol, a tog dana kad se zbio ovaj ružan događaj, ostali su bez novca. Kako su bili u parku, dogovorili su se da će “nažicati” novac za vino, nakon čega je otišao do trgovine, a ne sjeća se zašto je čovjeka tražio osobnu iskaznicu i zašto mu je otrgnuo novčanik iz ruke.

 Ranije osuđivan

Inače, Općinsko državno odvjetništvo je tijekom kaznenog postupka promijenilo optužnicu protiv Diklića. Njega se u početku teretilo za kazneno djelo razbojništva, puno teže kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina. Na kraju je osuđen za tešku krađu, a unatoč tome što je zamjenica Općinskog državnog odvjetništva sudu predložila da se 34-godišnjaka osudi na dvije godine zatvora, ipak mu je izrečena dvostruko kraća kazna zatvora. Podsjetimo, riječ je o osobi koja je već više puta pravomoćno osuđivana zbog raznih kaznenih djela.