Da su prava i pravila oko uzdržavanja djece, unatoč pooštrenim zakonskim odredbama, još uvijek daleko od onoga što se zove hitno, dokazuje i posljednji bjelovarski slučaj. Punih sedam godina Saša Vučetić iz Ciglene čeka pravomoćnost presude i novac koji za uzdržavanje njihovog sina nikada nije uplatila majka Marina Marinković. I još ju nije dočekao, ali kakav takav tračak nade postoji, kaže, u upravo izrečenoj nepravomoćnoj presudi na bjelovarskom Općinskom sudu. Proglašena je krivom jer, kako stoji u dijelu presude, nije uzdržavala dijete koje je po zakonu dužna uzdržavati i to na način, u visini i u rokovima određenima ovršnom ispravom, čime je počinila kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece. Dakle, nije od 1. travnja 2012. do 16. listopada 2013. uplaćivala alimentaciju u iznosu od 1100 kuna mjesečno, unatoč činjenici da je mlada, zdrava i sposobna za privređivanje, te je uostalom i povremenim radom ostvarivala mjesečne prihode.

Kazneno djelo

– Mislim da sudovi puno brže reagiraju kada je u pitanju neplaćanje oca i to govorim iz vlastitog iskustva. Za vrijeme kada je sin živio s majkom, mene su itekako ažurno sudili i ovršili, i ja sam sav svoj dug teško, ali platio. Nakon toga ona je pristala da dijete bude kod mene i da se ja o njemu brinem, no alimentaciju je neredovito plaćala. Prvo sam zbog toga još 2010. podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu jer sam znao da neplaćanje alimentacije jest kazneno djelo, međutim nakon što sam dobio odgovor da je prijava odbačena jer navodno Marina nije znala da mora plaćati, shvatio sam da mi nema druge nego postupak ponovno pokrenuti putem odvjetnika. I eto koliko to sve dugo traje – komentirao je ogorčeni Vučetić.

 Ceh od 30-ak tisuća kuna

Inače, nepravomoćno optuženoj Marini M. Općinski sud izrekao je uvjetnu osudu i odredio da se kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci neće izvršiti ako u vremenu provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Osim toga, postane li ovakva presuda pravomoćna, ocu svoga djeteta dužna je u roku od godinu dana nadoknaditi 19800 kuna na ime neplaćene alimentacije te u roku 15 dana troškove kaznenog postupka u iznosu od skoro 9400 kuna. Cijelu situaciju Marina Marinković nije htjela komentirati.