Na Općinskom sudu u Bjelovaru ovih je dana nepravomoćno osuđena skupina koja je varala poljoprivrednike pri kupnji stoke po Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i Podravini. Daniel Kos, Damir Jakelić, Josip Jurković, Nedeljko Skakavac i Saša Zubojević proglašeni su krivima po svih deset točaka optužnice i svima su izrečene bezuvjetne zatvorske kazne. Kos je tako osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora, Jakelić na godinu i četiri mjeseca zatvora, Josip Jurković na godinu i osam mjeseci zatvora, Skakavac za godinu i dva mjeseca zatvora, a Zubojević na godinu i šest mjeseci zatvora.

Isti princip

Podsjetimo, ovu skupinu se teretilo da je u mjestima Poljana, Ladislav, Orlovac Zdenački, Tomaš, Severin, Đurđevac, Budrovac, Šandrovac, Bjelovar i Tociljevac stočare prevarilo za više od 200 tisuća kuna. To se događalo od sredine 2013. pa do početka 2014. godine, a obično bi postupali po istom principu. U namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi uzgajivačima stoke predstavljali su se kao odgovorne osobe trgovačkih društava i s ljudima bi dogovarali otkup stoke, najčešće bikova, telaca ili junadi. Predočili bi im da će bikovi biti plaćeni putem žiro-računa trgovačkog društva, u što bi uzgajivači povjerovali i predavali im stoku. Iako su znali da im nikada neće platiti stoku, tu istu stoku optuženici su preuzimali i odvozili, a poslije je vjerojatno preprodavali.

Tako je prvookrivljeni Kos osuđen jer je sam za 51 tisuću kuna oštetio proizvođača iz Poljane nedaleko od Križevaca. On i Zubojević su prevarili poljoprivrednika iz Ladislava za 3750 kuna, poljoprivrednicu iz Orlovca Zdenačkog za četiri tisuće kuna, a poljoprivrednika iz Tomaša za 8250 kuna. Prema optužnici, Kos, Jurković i Zubojević su stočara iz Severina oštetili za 21 tisuću kuna, a Kos, Jurković i Skakavac stočara iz Đurđevca su prevarili za nešto više od 24 tisuće kuna, dok su stočara iz Budrovca prevarili za gotovo 15 tisuća kuna.

Imovinska korist

Jakelić i Jurković osuđeni su zato što su sina načelnika Općine Šandrovac, Josipa Dekalića, prevarili za gotovo 50 tisuća kuna. Nakon što je Jakelić Jurkoviću predao pečat i podatke svoje tvrtke “Jurman trade” kako bi on kod prodavatelja stoke stvorio uvjerenje da će mu stoka biti plaćena putem računa tog trgovačkog društva, poslije čega je Jurković s Kristijanom Dekalićem dogovorio kupovinu pet bikova po cijeni od 15 00 kuna za kilogram, u ukupnom iznosu od 47681 kunu. Neistinito je predočio da će mu bikovi biti plaćeni u roku od deset dana putem žiroračuna tvrtke, otisnuo mu na račun štambilj te tvrtke te je u prijavi premještanja goveda dao neistinite podatke o prijevozniku i odredištu stoke. U to je Dekalić povjerovao i navedenog dana Jurkoviću isporučio pet bikova. Ovaj dvojac osuđen je i zbog prijevare uzgajivača iz Bjelovara za nešto manje od 9 tisuća kuna, dok su Jakelić, Skakavac i Zubojević u travnju 2014. prevarili i uzgajivača stoke iz Tociljevca za 25 tisuća kuna. Uz to, osuđenicima se oduzima imovinska korist stečena ovim kaznenim djelima, a prevarenim stočarima dužni su u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude isplatiti iznos za koji su ih izvarali.