ZAGREB/ BJELOVAR – Bivša šefica računovodstva Županijskog suda u Bjelovaru Zlata Posavec (62) i njene suradnice Mihaela Vinceković Đurinić (39), Jasna Kristek Galić (51), Božica Fijačko (52) i Anka Vidaček (58), nepravomoćno su u ponedjeljak osuđene na Županijskom sudu u Zagrebu u slučaju u kojem ih je USKOK teretio zbog više slučajeva zlouporabe ovlasti i krivotvorenja isprava. Kao što je poznato, USKOK je ovih pet nekadašnjih djelatnica Županijskog suda u Bjelovaru teretio da su podizale kredite krivotvorenim ispravama, a kasnije su te kredite vraćale novcem iz blagajne suda.

Rad za opće dobro

Županijski sud u Bjelovaru na ovaj su način ukupno oštetile za 473 tisuća kuna, a mozak cijele operacije, odnosno tadašnja blagajnica Zlata Posavec osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije i pol godine. Od toga bi, ukoliko ova presuda postane pravomoćna, iza rešetaka trebala provesti godinu dana, a dio kazne u trajanju godine i šest mjeseci neće se izvršiti ako u roku pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Moraju vratiti pola milijuna kuna

Vinceković Đurinić i Kristek Galić osuđene su na kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci, ali im je ta kazna potom zamijenjena radom za opće dobro, dok su Fijačko i Vidaček osuđene na šest mjeseci zatvora, no ni one neće iza rešetaka, već će također raditi za opće dobro. Presudom je određeno da u Državni proračun moraju vratiti ukupno 473 tisuće kuna, koliko su nepripadno i stekle, i to u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, a ukupno moraju platiti i više od 20 tisuća kuna sudskih troškova.