Da je hrvatski pravosudni sustav prilično čudna biljka svjedoči i epilog suđenja upravo zbog jedne biljke. I dok tako u nas tajkuni gliserima ubijaju ljude na moru pa prolaze s uvjetnim osudama, sinovima tajkuna koji su sa skupim jurilicama mrtvi pijani divljali i ubijali po cesti smanjuju se kazne, a pravomoćne presude za ratno profiterstvo ili korupciju mogu se nabrojati na prste jedne ruke, ljudi u zatvor odlaze zbog jedne stabljike marihuane.

Bolovi u kičmi

Naime, proteklih je dana na deset mjeseci bezuvjetnog zatvora na Općinskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno osuđen 36-godišnji Marko D. iz Križevaca jer je u svom stanu zasadio jednu stabljiku indijske konoplje. On je, prema presudi, točno neutvrđenog dana u ožujku 2015. godine u svom stanu u Križevcima, u cilju uzgoja marihuane za vlastitu konzumaciju, zasadio i uzgojio jednu stabljiku indijske konoplje. Bila je to biljka to visine 12 centimetara, koja sadrži više od 0,3 posto psihotropne tvari tetrahidrokanabinola (THC), djelatnog sastojka marihuane, a nalazi se na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Križevčanin, koji je zbog uzgoja 24 sadnice indijske konoplje i prije sedam godina pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, na Općinskom sudu u Bjelovaru branio se da “travu” koristi kao lijek.

-Ja sam doista tijekom ožujka 2015 godine u svom stanu posadio i uzgojio jednu stabljiku konoplje, no nije mi jasno zašto je to uopće na popisu zabranjenih supstanci jer smatram da je to lijek za moje zdravstvene droge. Smatrao sam da ću si time olakšati spavanje jer me boli kičma. Znam da je to kazneno djelo, no smatrao sam da radim dobro za svoje zdravlje. Već sam bio u zatvoru zbog sadnje i uzgajanja marihuane, odnosno bio sam devet mjeseci. Ne namjeravam više saditi konoplju i time se baviti. Ne smatram se krivim što sam to napravio, samo mi je žao što se to smatra kaznenim djelom – kazao je 36-godišnjak, koji se na ovu presudu ima pravo žaliti višem sudu.

 Branio se sam

Iako se posljednjim izmjenama Kaznenog zakona posjedovanje droge za osobne potrebe više ne smatra kaznenim, već prekršajnim djelom, a oni koji konzumiraju drogu za osobne potrebe više ne završavaju u zatvoru, već se upućuju na liječenje, na Marka D. se kao na recidivista očito gledalo nešto strože. Inače, 36-godišnjak se tijekom postupka branio sam, a njegov prijedlog da se provede vještačenje po doktoru za kičmu kako bi se utvrdilo da mu je marihuana pomagala protiv bolova je odbijen kao nevažan i neprikladan. Inače, prema važećem Kaznenom zakonu tko neovlašteno proizvede ili prerade tvari koje su propisom proglašene drogom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. (sg)

Negdje zbog “trave” ubijaju, a negdje lijepo zarađuju

I dok se u nekim zemljama poput Tajlanda, Saudijske Arabije ili Kine i dalje zbog posjedovanja manjih količina droga može do kraja života završiti u zatvoru ili čak biti ubijen, razvijeni zapadni svijet sve je fleksibilniji po pitanju droga, posebno marihuane. U Amsterdamu je već godinama dozvoljena ne samo konzumacija marihuane, već i prostitucija, što u nizozemsku prijestolnicu godišnje dovodi milijune turista. Portugal je recimo još prije 15 godina legalizirao posjedovanje do 25 grama marihuane, a Češka je također legalizirala kupnju do 10 grama, a dekriminalizirala posjedovanje do 15 grama marihuane. I u Španjolskoj se “trava” može uzgajati za osobne potrebe, a u Belgiji se dozvoljava posjedovanje do 5 grama. I neke američke savezne države poput Colorada, Washingtona i Oregona su potpuno legalizirale marihuanu. Rezultati su u Coloradu samo prve godine bili takvi da je samo u toj državi prodano marihuane i pripravaka na njenoj bazi u vrijednosti od 1,1 milijarde dolara. Kako je sve bilo legalno, tako je i oporezovano pa je u državnu blagajnu “sletjelo” čak 165 milijuna dolara.

S. Gambiroža