BJELOVAR – Jedinstvenom kaznom od 16 godina zatvora na Županijskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno je osuđen Miroslav Čižić (38), koji je proglašen krivim za teško ubojstvo Marija Škiljića (43), čovjeka zbog kojeg ga je napustila supruga. Čižić je proglašen krivim po sve tri točke optužnice te mu je za teško ubojstvo izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 godina, za neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja od šest mjeseci i za prijetnje supruzi od godinu dana. U zatvorsku kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Bjelovaru od 31. kolovoza prošle godine, dana kad je hladnokrvno ustrijelio Škiljića, a produljeno mu je i zadržavanje u istražnom zatvoru sve do pravomoćnosti presude.

Kako stoji u presudi, Čižić je 31. kolovoza prošle godine oko 13.45 sati u Slatini, znajući da se u Renault Twingu slatinskih registracija parkiranom na prostoru u Ulici Ante Kovačića, usmrtio čovjeka zbog kojeg ga je nekoliko mjeseci ranije napustila supruga. U namjeri da ga usmrti, a kako bi mu se osvetio što ga je supruga ostavila i otišla živjeti s njim, on se prerađenim revolverom napunjenim s pet metaka sa skuterom dovezao do parkiranog Twinga. Dovezao se Čižić do lijeve strane vozila i iz neposredne blizine u Škiljićevu glavu ispalio dva metka, a uslijed tih je ozljeda 43-godišnjak istog dana u 15.37 sati preminuo u Općoj bolnici Virovitica. Čižić je proglašen krivim i što je početkom kolovoza u mjestu Bakić kraj Slatine, u namjeri da ustraši svoju suprugu Željku Čižić, pred njenom prijateljicom izrekao riječi da ukoliko štiti njegovu suprugu da će ih obje ubiti. Te je riječi prijateljica dva dana poslije prenijela Željki Čižić, a te je riječi ona shvatila ozbiljno te su je uplašile i uznemirile.

Na raspravi održanoj danas, svoj iskaz je dao i psihijatrijski vještak, koji je ustvrdio da Čižić pokazuje simptome poremećaja prilagodbe s depresivnim i anksioznim simptomima, kao i simptome poremećaja ličnosti te antisocijalna i emocionalno nezrela obilježja. Sve je to utjecalo na Čižićevu moć rasuđivanja pri ubojstvu 43-godišnjeg Marija Škiljića, no ne u bitnoj mjeri i nije bilo teškog poremećaja stanja svijesti i gubitka realiteta u tom trenutku. Iako su i Čižićeva obrana i Županijsko državno odvjetništvo predlagali izvođenje novih dokaza, sudsko vijeće odbacilo je njihovo prijedloge i odlučilo je ovo suđenje privesti kraju.