Doktor Davorin Diklić (60) u četvrtak je na Općinskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno oslobođen svih optužbi za koje ga je teretilo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

Kao što je poznato, bjelovarskog kirurga teretilo se za čak 12 kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, no sudsko vijeće procijenilo je da Diklić nije odgovoran ni po jednoj točki optužnice. Tijekom postupka iza zatvorenih vrata, pošto je javnost bila isključena iz ovog suđenja, održano je pedesetak rasprava, ispitano je na desetke svjedoka, analizirana je opsežna sudsko-medicinska dokumentacija i izvedene su brojne druge dokazne radnje, a sada je Diklićeva sudbina u rukama višeg suda.

Koji će županijski sud donositi odluku hoće li ova presuda biti potvrđena, preinačena ili poništena pa vraćena na ponovljeno suđenje još nije poznato, no ne treba sumnjati da će se na konačni pravorijek morati pričekati još koju godinu.

Kobne operacije

Po prvoj točki optužnice Diklića se teretilo da je u prosincu 2003. godine tijekom operacije debelog crijeva poduzeo neadekvatan operativni zahvat, propuštajući sanirati nastali problem. Iako je bio svjestan da nepoduzimanjem radikalnog kirurškog zahvata u cilju zatvaranja rane na debelom crijevu može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta i pristajući na to, pristupio je još jednom zahvatu, a pacijent je ožujku sljedeće godine preminuo.

U sljedeća dva slučaja teretilo ga se da je napravio kobnu pogrešku prilikom operacije debelog crijeva. Život ovih dvaju pacijenata je spašen, ali im je zdravstveno stanje teško narušeno.

Po četvrtoj točki optužnice teretilo ga se za počinjenje pogreške tijekom operacije odstranjenja žučnog mjehura u kojem je slučaju pacijentica ubrzo nakon operacije preminula, a ista je sudbina zadesila i pacijenticu kojoj je Diklić u svibnju 2007. godine operirao debelo crijevo. Poslije operacije debelog crijeva preminuli su i pacijenti zbog čije smrti se Diklića teretilo po šestoj, sedmoj, osmoj i devetoj točci optužnice, dok je za pacijenticu zbog koje se teretio po desetoj točci optužnice koban bio operativni zahvat laparaskopske resekcije želuca.

Gotovo istovjetna operacija koštala je života i pacijenta iz 11. točke optužnice, koji je Dikliću “pod nož” stigao u listopadu 2008. godine, a ubrzo zatim i preminuo. Laparaskopski operativni zahvat odstranjenja žučne vrećice koji je izveo Diklić bio je predmet 12. točke optužnice, a ni taj pacijent nije preživio operaciju. No, sudsko vijeće Općinskog suda u Bjelovaru predvođeno predsjednicom Ivankom Zeman procijenilo je da ne postoji dovoljno dokaza da bi se 60-godišnjeg bjelovarskog kirurga proglasilo krivim.

 Ozbiljni propusti

Ovaj je slučaj od samog početka istrage tijekom kojeg je Diklić kraće vrijeme proveo i u istražnom zatvoru privuklo veliku pažnju ne samo bjelovarske, već i nacionalne javnosti. Bez ikakve sumnje bio je ovo najkompleksniji i najsloženiji sudski postupak koji se do sada vodio pred bjelovarskim sudovima, tim više jer se nikada do sada jedan liječnik u Hrvatskoj nije teretio za ovako ozbiljne propuste, koji su, prema optužnici, doveli do smrti čak 10 ljudi u razdoblju od 2003. do 2009. godine, dok je kod dvije osobe teško narušeno zdravlje.

Da je kojim slučajem proglašen krivim, Dikliću bi prema Kaznenom zakonu prijetila zatvorska kazna u trajanju od tri do deset godina, a Općinsko državno odvjetništvo također je od suda tražilo da mu se izrekne sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja djelatnosti liječnika specijalista kirurgije u trajanju od deset godina. No, kako je, doduše nepravomoćno, Diklić oslobođen svih optužbi za ova teška kaznena djela, do daljnjega može nastaviti raditi na Odjelu kirurgije bjelovarske Opće bolnice, gdje je uostalom i tijekom cijelog postupka radio kao glavni abdomenalni kirurg i redovito je obavljao operativne zahvate.

Državno odvjetništvo priprema žalbu

Odmah nakon izricanja presude bilo je potpuno jasno da će se Općinsko državno odvjetništvo žaliti na ovu prvostupanjsku odluku. No, kako saznajemo, u četvrtak je presuda izrečena tek uz kratko obrazloženje, koje bi u pisanom obliku trebalo stići ovih dana, Odvjetništvo će se žaliti po zaprimanju pisanog otpravka navedene presude, izvijestila nas je glasnogovornica Općinskog državnog odvjetništva Sandra Knok Čanić. (sg)