Goran Radman, ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, ovog tjedna boravio je u radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje su ga dočekali župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec. Podsjetimo, Korušec i Bajs tijekom javne rasprave o izmjenama i dopunama programskih obveza HRT-a uputili su određene primjedbe vezane uz zatvaranje bjelovarskog studija HRT-a. Tom prilikom naveli su kako se njegovim gašenjem dogodilo ono što su i predviđali, a to je činjenica da su građani Bjelovarsko-bilogorske županije dobili nedovoljnu razinu kvalitete informiranja od strane HRT-a s ovih prostora.
Financijske uštede
– Restrukturiranje HRT-a bilo je neophodno zbog financijskih ušteda. Gašenje studija HRT-a u Bjelovaru nije dovelo do smanjenja broja priloga u emisijama HRT-a s područja Bjelovarsko-bilogorske županije – istaknuo je ravnatelj Radman, no s njegovim tvrdnjama nije se složio bjelovarski gradonačelnik koji je zatražio ponovno otvaranje studija HRT-a u Bjelovaru, istaknuvši kako je jasno vidljiv manji broj informacija s ovog područja u svim emisijama. Potpuno isti stav imao je i župan Bajs koji je pak najavio angažiranje neovisne analitičke kuće koja bi trebala provesti istraživanje i utvrditi omjer javnog informiranja s ovih prostora u odnosu na ostatak Hrvatske. Temeljem rasprave ravnatelj Radman, župan Bajs i gradonačelnik Korušec složili su se oko inicijative o pokretanju regionalne radio postaje HRT-a, koja bi trebala biti preduvjet za otvaranje i televizijskog studija. Bilo bi to jedno od rješenja da se postigne ravnomjernost izvještavanja od strane HRT-a, a vezana uz sve dijelove Hrvatske. U međuvremenu bi trebali doći i rezultati istraživanja neovisne analitičke kuće o zastupljenosti ovog kraja Hrvatske u emisijama HRT-a . Ako se mišljenje župana Bajsa i gradonačelnika Korušeca pokaže i kroz studiju, ostvarenje prava građana ovog dijela Hrvatske tražit će se kroz zakonske okvire u sustavu Sabora i Vlade Republike Hrvatske, kao i institucije Europske unije.

Pisane kritike župana i gradonačelnika

– Ne ulazeći u poslovne odluke vodstva smatramo da je drastični rez gašenja dugogodišnjeg studija u Bjelovaru prouzročio gubitke gledateljima s ovog prostora koji plaćaju pretplatu baš kao i oni u ostalim dijelovima Hrvatske, u kojima zbog znatno većeg broja zaposlenika od HRT-a dobivaju i puno više informacija sa svog područja. Na taj način dolazi do neravnomjernog izvještavanja po županijama od strane Hrvatske radiotelevizije kao javnog medijskog servisa. Ne osporavamo da veći urbani centri zaslužuju i veći broj minuta, no smatram da su ovim Vašim potezom gledatelji iz naše županije zakinuti za relevantne informacije s javne televizije o ljudima i zbivanjima iz našeg kraja – pisali su Radmanu župan Bajs i gradonačelnik Korušec.