Najslađa bjelovarska tvornica, sudeći prema upravo objavljenom poslovnom izvješću za prvo ovogodišnje tromjesečje, ne pripada krugu onih koje bi eventualna propast koncerna Agrokor mogla povući na dno. Podsjetimo, kriza u Agrokoru kulminirala je početkom ove godine, kada su tvrtke iz koncerna, ponajprije Konzum, ostale bez novca i prestale isplaćivati dobavljače. Na svjetlo dana isplivale su tada brojne visoko rizične transakcije koje su Agrokorovi dobavljači prakticirati, od regresnih mjenica preko posudbi i pozajmica.

Padom Agrokora prijetila je katastrofa čitavom hrvatskom gospodarstvu, no tu katastrofu odgodilo je izglasavanje tzv. Lex Agrokora. U Agrokor i tvrtke-kćeri stigli su izvanredni državni upravljitelji na čelu s Antom Ramljakom, a kako u svakoj nesreći ima i malo sreće, Konzum bi dobavljačima, ako se uspije izvući, mogao početi plaćati u roku od zakonskih 60 dana, što će svakako pozitivno utjecati na hrvatsko gospodarstvo. Što se pak tiče dugova koji datiraju iz vremena prije Lexa Agrokor, prilično je izvjesno da će doći do otpisa koji se procjenjuje na između 30 i čak 70 posto. Najbolje će, dakle, proći oni kojima je Agrokor najmanje dugovao, a toj kategoriji čini se da pripada i sam Koestlin.

Od početka siječnja do kraja ožujka Koestlin je ostvario 40 milijuna kuna prihoda od prodaje, osam posto više nego lani. Domaće tržište naraslo je 11 posto na 17,5 milijuna kuna, a ono inozemno šest posto na 22,6 milijuna kuna. Glavna strana tržišta i dalje su Poljska, Bosna i Hercegovina, Slovenija te Velika Britanija. Ukupni poslovni rashodi iznose 40,6 milijuna kuna unutar kojih najveći dio čine troškovi sirovina i materijala, troškovi usluga te troškovi osoblja. Troškovi proizvodnje porasli su za 12 posto što je praćeno rastom proizvodnje od 9 posto.

 Veća operativna dobit

Rezultat je dobit od 1,3 milijuna kuna, što je 16 posto manje nego lani, no dobit iz operativnog poslovanja ponešto je poboljšana te je iznosila 1,55 milijuna kuna.

– Koestlin d.d. ima zaposlenih 433 zaposlenika prema kojima podmiruje svoje obveze na vrijeme, dok prema bankama i dobavljačima ispunjava obveze s relativno malim zakašnjenjem. Poslovna politika usmjerena je na racionalizaciju i stabilnost poslovanja te održavanje likvidnosti s ciljem zadržavanja pozicije jednog od vodećeg proizvođača u konditorskoj industriji. Društvo intenzivno radi na održavanju i poboljšanju kvalitete, a dokaz tome su standardi koje posjeduje: ISO 9001, HACCP, IFS, KOSHER, BRC i GS1 GTC te se i dalje radi na uvođenju novih standarda. Koestlin d.d. također je članica Sedex organizacije orijentirane na provođenje etički i društveno odgovornog poslovanja – stoji u komentaru Uprave.