KONČANICA – Posljednji nemili slučaj pasa lutalica koje oštećena obitelj Pejčin iz Daruvarskog Brestovca drži krivcima za zaklane ovce i janjad, na noge je dignuo lokalne čelnike. Čopor ničijih pasa o općinskom je trošku na kraju zbrinuo dežanovački načelnik Josip Stjepanović, ali tvrdi da je novi Zakon o zaštiti životinja, koji je propisalo resorno Ministarstvo poljoprivrede, krajnje diskriminirajući za ljude i nepodnošljiv teret za općinske proračune.

Ne želeći da više četveronošci koji su se u trenutku prozivke za pokolj zatekli na njegovom terenu više ikoga ugrožavaju, odlučio je u pomoć pozvati Veterinarsku stanicu Pakrac. S tom tvrtkom Općina ima sklopljen ugovor o hvatanju i smještaju napuštenih životinja, što su dužne s ovlaštenim skloništima sklopiti i sve ostale jedinice lokalne samouprave. Godišnje Općinu Dežanovac rezervirano samo jedno mjesto u skloništu stoji 13 500 kuna, a posljednja akcija hvatanja i sve ostalo što se po zakonu mora napraviti u tom slučaju Dežanovčane stoji dodatnih 12 tisuća kuna.

Za svaki dan i za svakog psa, a sada u skloništu imaju četiri, do udomljenja će još plaćati 37,50 kuna plus PDV, a ako žele što prije udomiti “svoju” životinju, mogu i 40 kuna platiti oglašavanje na internetskim stranicama Skloništa. Izračunao je Stjepanović, od sada do daljnjeg će godišnje samo za ova četiri zbrinuta psa iz proračuna morati plaćati 54 tisuće kuna.

-Po važećim propisima ispada da je vrjedniji život jednog psa nego djeteta s invaliditetom jer ono dobije svega 370 kuna. To je Ministarstvo natovarilo na lokalnu samoupravu i baš ih briga, a mi nemamo to čime plaćati. Ne smijemo ulaziti ljudima u dvorišta, ne smijemo imati pušku za uspavljivanje. Našeg komunalnog redara je prilikom kontrole čipiranja dva puta skoro ugrizao pas. Tko će to sve platiti? Oni gore sjede i dižu ruke, a pojma nemaju o čemu odlučuju. Po njihovim odlukama ispada da Općina Dežanovac mora hvatati sve napuštene pse na području od 100 četvornih kilometara, pa to ne bismo mogli niti da smo mađioničari – ogorčen je Stjepanović. I nije to ni prvi niti jedini trošak koji su do sada platili zbog neodgovornih vlasnika, a kako kaže Stjepanović, tobožnjih zaštitnika životinja.

Imali smo slučaj u Kreštelovcu gdje je pas ugrizao četvero djece jer ga je vlasnik iz Zagreba dovezao na svoje imanje u to selo. Morali smo platiti i promatranje psa i sve ostalo. Na kraju je pas uginuo, a na sreću nije bio bijesan. Drugi put smo morali platiti operaciju napuštenog psa jer ga je udario automobil. Drugi vozač nas je pak tužio zbog štete i, na našu sreću, izgubio spor – prepričava Stjepanović još neke od doživljenih situacija.
Inače, općinski komunalni redar, ujedno i zamjenik načelnika Slavko Nehvatal u općini Dežanovac popisao je i fotografirao sve pse. Tako je općinsku osobnu iskaznicu dobilo 1400 četveronožaca čiji su vlasnici poznati. Onima koji nisu čipirali svoje ljubimce poslao je i opomene nakon kojih ih je 80 posto postupilo po naređenju.