Nesvakidašnju poštu u svom poštanskom sandučiću proteklog su tjedna zatekli u Dječjem vrtiću Ciciban. U bijeloj kuverti s kraljevskim žigom, na Podravsku 13 stiglo je pismo, ni manje ni više, nego osobno od Njezinog Veličanstva, britanske kraljice Elizabete II. Najdugovječniju svjetsku vladaricu ganule su riječi i crteži koje su joj uz čestitke poslali bjelovarski mališani nakon rođenja njezinog praunuka, princa Louisa, a uoči velikog vjenčanja princa Harryja i Meghan. Sve je potaknula odgojiteljica predškolske skupine Dijana Rajković.

Oduševljeni mališani

– U sklopu cjelogodišnjeg projekta koji smo provodili u skupini ranog učenja engleskog jezika smo istraživali Veliku Britaniju i sve njezine dijelove. Naročit uspjeh smo imali u Engleskoj, kada smo istraživali i razgovarali o kraljevskoj obitelji jer su tada shvatili da kraljevi i kraljice ne postoje samo u pričama i da se s njima može kontaktirati. Gledali smo video materijale, vjenčanje priceze Diane i princa Charlesa, postavku kraljevske straže, razne fotografije, proučavali čitavo porodično stablo kraljevske obitelji, priredili englesku čajanku i učili puno pjesmica. Nakon likovnih uradaka koji su potom nastali pitala sam djecu jesu li za to da se mi javimo kraljici. Da ona zna da mi tu postojimo, da učimo o njezinoj obitelji. Naravno, svi su to s oduševljenjem prihvatili i krenuli smo zajedno u tu malu avanturu – priča odgojiteljica Dijana Rajković. Nakon što su nastali radovi na temu kraljevske obitelji, Buckinghamske palače i raznih drugih simbola po kojima je Engleska poznata, sve su uvezali u malu knjigu s njihovim podacima i popratnim pismom i poslali na adresu palače.

Dugogodišnja tradicija

– Posve smo sigurni da je sama kraljica gledala naše pismo, čim smo mi dobili odgovor njezine dvorske dame. U pismu kaže kako nam kraljica želi zahvaliti na našem pismu, porukama i čestitkama. Također stoji da je Njezino Veličanstvo, iako sama nije u mogućnosti odgovoriti nam, bila zainteresirana o našem učenju o Velikoj Britaniji te da joj je drago što čuje da su i djeca i roditelji uživali u tome i da je bilo toliko entuzijazma oko projekta. Piše i kako je bilo vrlo ljubazno od nas što smo priložili ljupku prezentaciju i bilježnicu predivnih radova naše djece – prevodi odgojiteljica pristiglo pismo. Koliko je pak cijeli projekt zainteresirao vrtićke mališane, najbolje sami potvrđuju. U tren oka su nam ispričali sve detalje života u palači, a mnogi znaju i nekim odraslima nepoznate britanske prepoznatljivosti.

– Jako bih se voljela voziti na onom velikom kolutu s kojega se vidi cijeli London i u njihovom velikom autobusu na kat – impresionirana je malena Gabrijela. Prijatelj Marko oduševljen je pokretnim mostom i velikim satom, a mnogi bi se vozili i u britanskim taksijima.

Ponosna na projekt, djecu i roditelje te odgojiteljice je i ravnateljica Senka Ivanušec. Nakon 18 ranog učenja engleskog jezika, kroz program koji je verificiralo Ministarstvo znanosti, ova je kraljičina gesta velika potvrda zalaganju.

– Imamo educirane odgojitelje, na temelju čega smo i dobili verifikaciju programa koji se provodi od listopada do sredine lipnja. Ove je godine odgojiteljica Dijana u suradnji s djecom odabrala temu Velike Britanije u sklopu koje su proučavali njihove običaje, način življenja, kulturne znamenitosti, sve što je specifično za tu zemlju i na taj način djeca najbolje i uče engleski jezik – objasnila je Ivanušec, dodajući kako u taj program integriraju djecu već od treće godine života, kada dobro savladaju materinji jezik.