BJELOVAR – Znate li što je meksički krastavac, mini krastavac, sicilijanska tikva ili pak jeste li vidjeli crveni špinat i rajčicu u obliku kruške? Sve ove neobične plodove na bjelovarskoj tržnici možete pronaći na štandu Katarine Jagec iz Gornjih Plavnica koja nam skromno priznaje kako se ni u čemu ne voli zadržavati u okvirima, već uvijek nastoji eksperimentirati, a otuda zanimanje za neobično, odnosno u našim krajevima rijetko voće i povrće.

Probajte nešto novo

-Baš kao i u svemu drugome, i u kuhanju volim upoznavati nove namirnice, a tako je sve započelo. U mom vrtu nema čega nema, no trenutno je sezona, između ostalog, meksičkih krastavaca i recimo metar tikvi. Riječ je o, kako im samo ima kaže, izuzetno dugačkim, ali uskim tikvama koje tradicionalno potječu sa Sicilije gdje ih možete pronaći gotovo na svakom koraku. Sicilijanci ih obožavaju, a okusom se ipak nešto razlikuju od ovih naših, no odlične su za sve – od čužpajza i juha, preko popečki pa sve do štrudla – pojašnjava naša sugovornica otkrivajući i blagodati meksičkog krastavca koji dolazi u dvije varijante – običnoj i mini.

Kako kaže, mini krastavac, veličine oko dva centimetra, može se jesti svjež, na salatu ili ukiseljen. Ima izuzetno puno vitamina C, a okusom podsjeća na dinju i limetu. Rodi sve do mraza te, za razliku od drugih krastavaca, ne škodi ljudi ikoji imaju problem za žuči. No osim ovih neobičnih plodova, gospođa Katarina pobrinula se da u njezinom vrtu rode rajčice u obliku kruške, kao i žute, čokoladne i šarene rajčice ili pak crveni špinat. Osim toga, u druge dijelove godine, tu su i pinkberi, tajberi te recimo maline i kupine u čitavom nizu različitih boja.

 Sve traženije

-Čim se malo maknete iz svojih uobičajenih ruta kretanja, imate veliku šansu uočiti nešto novo i drugačije. Tako je i s voćem i povrćem, a kada je vidim nešto zanimljivo, pokušavam doći do sjemena. Tako sam sjeme za meksički krastavac nabavila u Švicarskoj, a puno toga nabavim iz Mađarske. Naime, u Hrvatskoj se još uvijek držimo tradicionalnih vrsta voća i povrća pa je ove neobične malo teže nabaviti, no i tu se događaju promjene nabolje. Tako su me svi u čudi gledali kada sam prije 10 godina tražila radič ili blitvu u drugim bojama, no danas ih ima – kaže naša sugovornica otkrivajući kako su i domaći kupci sve zainteresiraniji za neobično povrće.

-Kupci sve više zastaju, gledaju, pitaju, probaju, a u konačnici i kupuju moje neobične plodove. Naravno, riječ je o domaćim i nešpricanim plodovima, a to je ono što se traži u posljednje vrijeme jer sve više raste svijest o zdravom povrću, a ako je još i pomalo neobično, tada je svima interesantno – zaključuje gospođa Katarina.