Znajući za blagodati bamije ili okre, povrtne kulture poznate već pet tisuća godina koja se zbog svojih ljekovitih svojstava udomaćila u bliskoistočnim zemljama, a potom postupno širila i na ostale krajeve svijeta, supružnici Željka i Ivica Perija odlučili su se okušati u njezinom uzgoju. Kupili su imanje u Uljaniku te krenuli u proizvodnju ove egzotične, gotovo nepoznate biljke u našim krajevima.

Uzgaja 21 sortu bamije

-Znajući za dobrobiti koju bamija posjeduje, godinama sam živeći u inozemstvu prikupljao njezino sjeme. Uspio sam prikupiti čak 21 sortu koju danas uspješno uzgajamo na našem imanju ovdje u Uljaniku, govori nam Ivica Perija kojeg smo sa suprugom zatekli pri kraju dvomjesečne berbe bamije. Ova je godina, kažu, bila dosta uspješna za proizvodnju. Na ukupno 3,5 tisuće četvornih metara posadili su oko 11,5 tisuća biljaka i uspjeli ubrati gotovo 4 tone bamije. Kako je riječ o tropskoj, vrlo osjetljivoj biljci, dosta je posla oko nje da bi uspjela.

-Bamija je zahtjevna biljka. S njom moraš biti doslovno svaki dan, cijelo ljeto od sijanja početkom svibnja, preko presađivanja u lipnju pa okopavanja, navodnjavanja i sve potrebne njege. Riječ je o osjetljivoj biljci koja zahtijeva dosta pažnje i naravno znanja. Puno je posla pa se malo ljudi bavi njenom proizvodnjom, kaže Perija, jedan od pet proizvođača bamije u Hrvatskoj koji se upustio i u njezinu preradu.

Delicija za gurmane

Osim što se može konzumirati u svježem stanju, bamija se može konzervirati i sušiti. Poznata je i cijenjena delicija u bliskoistočnim te sve više i u europskim zemljama. Zanimljiv je podatak da ima afrodizijačka svojstva pa je najpoznatije jelo od bamije dobilo ime „Begova čorba“. Pripisuju joj i ljekovita svojstva. U istočnjačkoj medicini bamija se stoljećima koristi u liječenju raznih oboljenja od probavnih smetnji, crijevnih oboljenja, reguliranju razine šećera u krvi te općenito podizanju imuniteta organizma. No nije tu kraj priče o blagodatima ove biljke.

Naime, o učincima bamije na kožu znala je još i Kleopatra koja ju je obilato koristila za čuvanje ljepote i mladolikog izgleda. Da sve to nije prazna priča potvrđuju i klinička ispitivanja kojima je dokazano da bamija sadrži mioxinol, biljnu alternativu za botoks. Znajući sve to, supružnici Perija upustili su se u preradu bamije, pa tako danas tržištu nude čaj od 12 sorti bamije te tinkturu kao i različite kozmetičke proizvode od bamije poput krema, sapuna i šampona. Da bi sa svim tim proizvodima mogli izaći na tržište bilo je potrebno obaviti brojne laboratorijske analize te dobiti različita odobrenja i certifikate, a to je tvrde, mukotrpan i skup posao.

Primjerice, kozmetičke proizvode radili su u iznajmljenom laboratoriju u Novom Marofu, a uskoro će ih, vjeruju, moći raditi u Uljaniku. Naime, nedavno su se upustili u gradnju vlastitog laboratorija. Sredstva za njegovo opremanje koje zahtijeva značajna ulaganja, pokušat će osigurati putem projekta. Ako to ne uspije, malo pomalo će ga opremati vlastitim sredstvima kao i sve do sada.

Prvi izvoz

Iako im u proteklih godina nije bilo lako, kvaliteta njihovih proizvoda, a time i sav uložen trud i rad polako dolaze do izražaja. Potvrđuje to prvi izvoz na zahtjevno zapadnoeuropsko tržište.

-Premda većinu proizvoda prodajemo na domaćem tržištu, zahvaljujući dobivenom europskom certifikatu za izvoz uspjeli smo plasirati naše proizvode u Nizozemsku, ponosno govore supružnici Perija, nadajući se da će kvalitetu njegovih proizvoda uskoro otkriti i štovatelji prirodne kozmetike u Saudijskoj Arabiji.