“Neispričana priča crne žune” naziv je jednog u nizu projekata bjelovarske Gradske uprave koji bi se trebao financirati uz obilatu pomoć EU fondova, a riječ je o doista neobičnoj priči koja, neovisno o tome hoće li biti uspješna ili ne, svjedoči o kreativnosti u pristupu.

Priča je započela još u prvoj polovici 2015. godine, kada su branitelji krenuli rušiti bolesna stabla na Barutani, ne bi li u vlastitom aranžmanu uredili Spomen područje Barutana. No, na stablu je bilo barem jedno gnijezdo crnih žuna, stajalo je među ostalim u prijavi Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode Ministarstvu obrane, koja je uslijedila zbog uznemiravanja crnih žuna, ali i bjelovratih muharica, brgljeza, crvenoglavog djetlića, dugokljunog puzavca i ostalih zaštićenih ptičjih vrsta.

 Spoj turizma i baštine

No, umjesto uobičajenog toka, dakle sukoba između pticoljubaca i hrvatskih branitelja, ova priča krenula je u potpuno suprotnom pravcu. Zahvaljujući prethodnoj gradskoj vlasti, crna žuna umjesto da razdvaja, počela je spajati te se pretvorila u projekt težak gotovo pet milijuna kuna, pri čemu bi 3,8 milijuna trebalo biti bespovratno. Cilj projekta je razviti preduvjete za razvoj turističke ponude kroz promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Bjelovara upotpunjavanjem turističke ponude koja će rezultirati povećanjem broja turista, korištenja turističke ponude bjelovarskog kraja te povećanjem korištenja smještajnih kapaciteta uz pretpostavku da bi se obogaćivanjem turističke ponude pridonijelo i povećanju zapošljavanja u turističkom sektoru na području grada Bjelovara. Područja koja su obuhvaćena projektom, a odnose se na područja značajnih staništa i ptica su park na Trgu Eugena Kvaternika, drvored platana na Šetalištu dr. Ivše Lebovića, športskorekreacijska površina na Boriku, Spomen područje Barutana i Društveni dom u Zvijercima.

Brojni projekti

Na navedenim područjima, stoji u opisu projekta, planira se postavljanje informativno-edukativnih interaktivnih panela koji će sadržavati sve informacije – pisane i zvučne, o bioraznolikosti s područja grada Bjelovara te odredištima prirodne baštine koji su dio projektnog prijedloga uz kulturno – povijesni informativni sadržaj također namijenjen posjetiteljima.

Na panelima će biti postavljeni brojači posjetitelja. Planira se uređenje poučnih staza s info panelima uz poučne staze, postavljenje interaktivnih panela o bioraznolikosti cijelog područja grada Bjelovara, uređenje dječjih igrališta na Boriku i u Zvijercima, postavljanje razgledišta i drvene sjenice na Barutani te postavljanje mobilnog interpretacijskog centra, postavljanje kamera za snimanje divljih životinja, prenamjena i energetska obnova društvenog doma u Zvijercima u svrhu uspostavljanja informativno – edukacijskog centra.

Kada bi se ovaj ambiciozni plan ostvario, nema sumnje da bi Bjelovarčani i njihovi gosti o crnim žunama znali mnogo više nego danas, a uređenjem Spomen područja Barutana svakako bi se odupro zaboravu taj tragični događaj iz nedavne bjelovarske povijesti gdje je prije 26 godina izgubilo 11 hrvatskih vitezova.