Otprilike svaki jedanaesti žitelj Bjelovarsko-bilogorske županije u novu, 2017. godinu, zakoračio je s blokiranim računom, pokazuju nimalo optimistični podaci koje je upravo objavila Financijska agencija. Od 119.764 stanovnika, blokirano je njih 10.472. Udio blokiranih u ukupnom broju stanovništva RH u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iznosi 8,74 posto, što nas stavlja pri vrh nacionalne ljestvice. Naime, veći udio blokiranih u ukupnom broju stanovnika “uživaju” tek nama susjedne Koprivničko-križevačka, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija.

 Predstečajne završile, blokade ostale 

Naši podravski susjedi, usput budi rečeno, nacionalni su rekorderi i prema udjelu blokiranih u odnosu na radno sposobno stanovništvo, i to s 14,6 posto. Ipak, s ostvarenih 13,2 posto pušemo im za vratom, s obzirom da na istoj toj ljestvici čvrsto držimo treće mjesto. Podaci se, inače, odnose na kraj veljače ove godine. Otkako je Financijska agencija počela “brojati” blokirane građane, a bilo je to prije tri godine, njihov broj, barem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, nije se smanjivao, nego je rastao. S tim da su prije tri godine predstečajne nagodbe bile u punom jeku, da je bilo mnogo više poslodavaca koji nisu isplaćivali plaće na vrijeme i da je BDP padao, a ne rastao.

Danas, kada bilježimo smanjenje broja nezaposlenih, pojačane investicije, rast građevinskog sektora pa i više novca iz EU fondova, očekivalo bi se i da je broj blokiranih građana u padu, no situacija je upravo suprotna. Dužnicima očito nije nimalo jednostavno, niti im itko pomaže da se sklone iz ralja dužničkog ropstva. Crnim statistikama robuje i sâm Bjelovar, u kojemu je blokirano 3.747 građana, stotinjak više nego prije tri godine. Riječ je 9,3 posto od ukupnog broja stanovnika, te 13,89 posto radno sposobnog stanovništva. Iako su oba pokazatelja gora od županijskih, valja spomenuti kako postoje gradovi u kojima je udio blokiranog građanstva čak i veći od onog bjelovarskog. Ipak, prema broju blokiranih građana u odnosu na ukupan broj stanovnika, Bjelovar drži nimalo pohvalno osmo mjesto

I. Kokoruš