‘Gradit ćemo stadion, ali ne više uz trošak od 20 milijuna kuna već 10-12 milijuna. I da, za isti novac ćemo imati jednake uvjete da naš nogometni trećeligaš jednog dana zaigra u II. HNL. Razlog pojeftinjenja je izbacivanje iz projekta atletske staze koja enormno poskupljuje troškove gradnje kao i troškove rušenja postojećeg stadiona. S druge strane 20 milijuna je preveliki novac za grad Bjelovar. Idućih nekoliko godina bismo plaćali kredit za stadion i sada kada se nalazimo u uzlaznoj putanji ne bi bilo novaca niti za škole, ceste, vrtiće, a o besplatnim udžbenicima da ne govorim’ – izjava je to gradonačelnika Hrebak na svojem facebook profilu 1. studenog 2017. godine.

Kopernikanski obrat

No, kako to ide kod političara, došlo je do kopernikanskog obrata na uštrb poreznih obveznika i nedugo nakon te izjave gradonačelnik Hrebak je za jedan lokalni portal izjavio da je realna vrijednost stadiona između 21-22 milijuna kuna i da se za taj novac ide u izgradnju.

Iz prijedloga vidljivo je da se stadion namjerava graditi putem kreditnog zaduženja

Preciznije rečeno, izgradnja stadiona stajat će 21,7 milijuna kuna do kojih će se doći kreditnim zaduženjem. Naime, na Gradskom vijeću koje će biti održano u utorak 29. listopada gradski vijećnici će dobiti na glasanje Prijedlog odluke o izgradnji Nogometnog stadiona Bjelovar na Poljani dr. Franje Tuđmana. Ako vladajući vijećnici potvrde ovaj gradonačelnikov prijedlog, gradnja ovog skupog projekta trebala bi započeti u svibnju iduće godine. Da čak ni klub vijećnika HDZ-a koji je u koaliciji s Hrebakom nije potpuno siguran u ovaj projekat potvrđuje činjenica da je upravo HDZ s prošle sjednice Gradskog vijeća održane 12. rujna skinuo s dnevnog reda točku izgradnje stadion kako bi se, kako kažu Topalović i Hrebak, gradski vijećnici mogli bolje upoznati sa svim pojedinostima oko izgradnje. Stoga, konačna odluka gradonačelnikovog prijedloga o izgradnji stadiona s kreditnim zaduženjem će biti na dnevnom redu u utorak, naravno, ako opet ne dođe do neke nove odgode.

Tisuću sjedalica za stotinjak gledatelja

Inače, izgradnja nogometnog stadiona putem kreditnog zaduženja dolazi u vrijeme kada se čelništvo Grada često hvali povlačenjem novca iz EU fondova.

-Mi danas na četiri kune dobivene iz EU fondova moramo osigurati jednu kunu iz gradskog proračuna i polako nam ponestaje i ta naša jedna kuna – rečenica je koju često ponavlja gradonačelnik Hrebak. Iako, dakle, nije tajna da novca nedostaje za EU projekte, ima ga dovoljno za projekt koji nema veze s EU fondovima, a sam po sebi upitno isplativ.

Usto, novi stadion trebao bi zadovoljiti HNS-ov Pravilnik o licenciranju klubova prema kojemu je minimalni kapacitet tisuću sjedalica, iako utakmice NK Bjelovara u prosjeku prati stotinjak gledatelja, pri čemu je broj prodanih ulaznica manji od toga. Jedino se na lokalnom derbiju s NK Ždralovima zna okupiti do 500 gledatelja.

Valja istaknuti kako je u Đurđevcu, gradiću 30-ak kilometara udaljenom od Bjelovara, nedavno izgrađen nogometni stadion koji je u svibnju ove godine dobio licencu FIFA-e za odigravanje međunarodnih utakmica. Riječ je o stadionu s 200 sjedećih, natkrivenih sjedalica uz mogućnost nadogradnje. Kompletna investicija koštala je 15 milijuna kuna, a projektirali su ga ugledni stručnjaci iz studija 3LHD. (Vedran Cindrić)