BJELOVAR – Bjelovarčanin Darko Radanac ostao je u šoku kada je shvatio da mu je Centar za socijalnu skrb Bjelovar ukinuo zajamčenu socijalnu naknadu koju je zbog svog socijalnog statusa primao godinama. Muškarac koji je mnogim Bjelovarčanima poznat kao čovjek kojeg u predblagdanske dane mogu sresti kako prodaje katoličke kalendare, otac je čak osmero djece, a tvrdi da mu je socijalna pomoć ukinuta bez ikakve valjane osnove i ne zna kako će preživjeti. Radanac strahuje da bi zbog gubitka statusa socijalno ugrožene osobe mogao ostati i bez doma jer sa ženom i djecom već godinama živi u gradskom stanu.

Pomoć branitelja

Problem je nastao jer su mi u Centru za socijalnu skrb rekli da prelazim cenzus za priznavanje prava na minimalnu zajamčenu naknadu. Ne znam na koji način su izračunali da mjesečno prihodujem pet tisuća kuna, što nema veze sa stvarnošću jer sam do sada primao 1440 kuna socijalne pomoći, 1400 kuna dječjeg doplatka, kao i tisuću kuna pomoći od crkve. Ne znam je li problem nastao što u posljednje vrijeme umjesto u potrepštinama crkva pomaže novčano ili u tome što sam tijekom prošle godine u dva navrata dobio pomoć od dviju braniteljskih udruga. U jednoj akciji od branitelja sam dobio 3000 kuna za mašinu za pranje rublja i 2000 kuna koje sam utrošio na kupnju zamrzivača, no to nisu stalni prihodi već pomoći koje sam dobio jednokratno, ogorčen je Radanac, koji u gradskom stanu živi sa suprugom Hajrijom i četvero djece, dok je ostalo četvero djece othranio i oni su odselili iz roditeljskog doma.

Zbog ukidanja socijalne pomoći i socijalnog statusa ne samo da je moja obitelj ostala bez sredstava nužnih za preživljavanje, već bi se moglo dogoditi i da izgubimo pravo na gradski stan. Supruga i dijete su bolesni, ja sam više puta slao zamolbe za posao, no nikakve odgovore nisam dobio pa i od nekih gradskih poduzeća, a 1440 kuna socijalne pomoći znači život za mene i moju obitelj. Iako se nisam imao priliku školovati, znam koliko je obrazovanje važno i svoj svojoj djeci omogućio sam školovanje. Starija djeca završila su škole i stekla zanat, mlađa djeca se još uvijek školuju, a nisam jedan od onih koji socijalnu pomoć troši na alkohol ili na kocku. Sve što imam ulažem u svoju djecu i pokušavam im omogućiti barem koliko – toliko normalan život, a pitanje je hoće li to sada biti moguće, istaknuo je Radanac, koji apelira na institucije da preispitaju svoju odluku jer je na ovaj način ugrožena egzistencija cijele obitelji.

Preispitivanje prava

Kakva je situacija s Darkom Radancem, provjerili smo u Centru za socijalnu skrb Bjelovar, no konkretan odgovor zašto je ovom čovjeku ukinuta socijalna pomoć nismo uspjeli dobiti.

Obaviještavamo vas da nismo u mogućnosti dostaviti vam traženo očitovanje u vezi gospodina Darka Radanac zbog zakonskih propisa koji nas obavezuju na zaštitu osobnih podataka klijenata, stoji u odgovoru ravnateljice CZS Bjelovar Danijele Popović, koja naglašava da je u ovom trenutku na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Bjelovar priznato pravo na 544 zajamčenih minimalnih naknada.

U tijeku su preispitivanja prava na zajamčenu minimalnu naknadu, dio radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade nisu izvršili svoje obveze iz čl. 39. Zakona o socijalnoj skrbi, gdje su dužni odazvati se pozivu jedinice lokalne samouprave za sudjelovanju u radovima za opće dobro bez naknade, stoji u dopisu.

Inače, temeljem Zakona o socijalnoj skrbi utvrđeni su cenzusi za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu, a osnovica za izračun cenzusa je 800 kuna. Tako radno nesposoban samac ostvaruje zajamčenu minimalnu naknadu u iznosu od 115 posto osnovice, a radno sposoban samac ostvaruje zajamčenu minimalnu naknadu u iznosu od 100 posto osnovice. Iznos zajamčene minimalne naknade za kućanstvo se utvrđuje u iznosu koji predstavlja zbroj udjela za svakog člana obitelji pa tako odrasli član kućanstva ima 60 posto osnovice, dijete član kućanstva 40 posto osnovice, samohrani roditelj 100 posto osnovice, a dijete samohranog roditelja, odnosno dijete u jednoroditeljskoj obitelji 55 posto osnovice.

Sukladno važećim zakonskim propisima i Uredbom Vlade RH maksimalan iznos zajamčene minimalne naknade je 3750 kuna, navode iz CZS Bjelovar.