Analizirajući kretanja na bjelovarskom tržištu nekretnina u prvom polugodištu ove godine, zaključak stručnjaka u ovom poslu je nedvosmislen. Nakon nekoliko nepredvidivih godina ponude i potražnje, odnosi su ušli u stabilniju fazu, što još uvijek ne znači i veći porast prometa, ali ipak daje naslutiti kako do kraja godine treba očekivati još manje neočekivanih potresa, posebice u sadašnjoj razini cijena. Potvrđuje to praktičnim podacima i Narcisa Krivačić iz tvrtke Nekretnine Krivačić d.o.o. koja se već niz godina bavi savjetovanjem i posredovanjem u prometu nekretnina.

 Nezanimljivi „visoki“ stanovi

-Prosječne cijene stanova nisu značajnije porasle i još uvijek se kreću u visini od 830 eura za četvorni metar. Moguća su manja odstupanja koja ovise o rasporedu unutrašnjih stambenih prostorija ili lokaciji, pri čemu su najtraženiji stanovi do drugog kata. Za sve ostale, pod uvjetom da u zgradi nema dizala, daleko je manje zanimanja, pri čemu stanovi na višim katovima postižu nešto nižu konačnu cijenu. Primjetno je i kako potencijalni kupci počesto zbog ponuda u oglasnicima nemaju pravu informaciju o vrijednosti stanova koje su u pravilu za 20 posto manje pa kod nekih i ta činjenica stvara mnoštvo dvojbi prilikom kupnje stana ili neke druge nekretnine. Istodobno, zbog svojevremenog zastoja stanogradnje, ponovo se traže novi stanovi i to nešto manje površine koja ne prelazi 50 četvornih metara, a u posljednje vrijeme dio kupaca ulaže u manje nekretnine kako bi ih kasnije iznajmljivali – kaže N. Krivačić.

Premda dio stručnjaka procjenjuje kako bi nešto stabilniji odnosi na ovom tržištu mogli rezultirati i novim nekretninskim balonom, oni umjereniji ipak tvrde kako je teško očekivati povratak nekih ranijih godina kada su nekretnine bile daleko traženijom robom u ponudi, ali i potražnji. Razlog je u tome što će budući tempo i dalje diktirati banke, od čijih će kreditnih uvjeta ponajviše zavisiti omjer potražnje nekretnina.

Jeftine kuće

-Najveći broj kupaca je i nadalje ovisan o kreditima kojima osiguravaju osnovicu za nešto veća ulaganja, poput kupnje stana ili obiteljske kuće. Upravo u potonjem slučaju bilježimo sve veće sniženje cijena pa prosječna vrijednost „kvadrata“ kuća iznosi oko 400 eura, premda su u relacijama s nekim drugim područjima u Hrvatskoj i te cijene visoke. Razlog tomu su određene zadatosti koje se odnose na njihovo održavanje, veće režije i stalna dodatna ulaganja, premda su kupcima i dalje zanimljive manje obiteljske kuće u blizini grada, ali ih na tržištu nema – zaključuje Krivačić