BJELOVAR – Plimni val poskupljenja nekretnina u većim hrvatskim gradovima još nije zapljusnuo Bjelovar, ali unazad nekoliko mjeseci ovdašnje tržište se budi iz višegodišnje letargije, što je možda jedan od pokazatelja kako u dogledno vrijeme valja očekivati nešto drugačije cjenovne vrijednosti. Premda je dio stručnjaka povećanu potražnju sklon pripisati državnim subvencijama u otplati kredita koje na našem području iznose oko 30 posto, naša sugovornica iz agencije Nekretnine Krivačić o bjelovarskom „buđenju tržišta“, uz ove, dodaje i još neke znakovite promjene.

Prihvatljive cijene

-U naš grad dolazi sve više IT kompanija koje zapošljavaju pretežno mlađe ljude, čime ujedno i raste lista potencijalnih kupaca nekretnina. Ali, u donošenju procjene nekih budućih kretanja cijena, ipak valja više pratiti ukupne gospodarske pokazatelje, čiji je porast ili stagnacija najsigurnijom odrednicom regulacije ionako ćudljivog nekretninskog tržišta – kaže Narcisa Krivačić.

A da je i u tome dijelu ponešto optimizma, potvrđuje podatak kako aktualni interesenti sve rjeđe „ruše“ ponuđene cijene, što bi se moglo protumačiti da su im dobrim dijelom prihvatljive, što je ipak još nedovoljno siguran podatak o svojevrsnom oporavku platežne moći dijela građana.

Traženi stariji stanovi

-Dijelu kupaca s kreditnim potencijalom su prihvatljiviji useljivi stanovi stari 20-ak godina po cijeni od 850 eura za „kvadrat“ koji, istina, nisu idealni, i u pojedinim slučajevima zahtijevaju obnovu, od primjerice novih, koji dosežu cijenu od 1.300 eura po četvornom metru. Pri tome je računica dosta jednostavna, s obzirom da poprilična platežna razlika ostavlja dosta prostora za poboljšanje uvjeta stanovanja u starijim stanovima kojih je sve manje na tržištu – napominje N. Krivačić

Analizirajući tržišna kretanja posljednjih mjeseci, svojevrsno iznenađenje je i porast zanimanja za kupnju obiteljskih kuća, koje su do sada tavorile na dnu nekretninskog zanimanja. Još uvijek se traže manje i jeftinije kuće, premda je primjetljivo postupno veće prisustvo i određenih grupa kupaca koji unutar vlastita odabira mogu birati i skuplje nekretnine, što je u izvjesnoj mjeri povezano i s primjetljivim naznakama demografskih promjenama, koje se iščitavaju upravo na ovoj razini.

Novi kupci

Naime, Bjelovar postaje zanimljiv povratnicima iz inozemstva, ali i onima koji primjerice žive i rade u Zagrebu, pa im naš grad odgovara zbog mirnijeg životnog ritma, i takvi kupci preferiraju veće i uređenije objekte. No, to su još uvijek izuzeci jer su kuće i nadalje osjetno jeftinije od stanova.
-Što su građevine veće, cijena im je manja, pa se tako katnica sa zemljištem u širem centru grada može kupiti po cijeni od 400, a one nešto skromnije, od 150 do 200 eura za kvadratni metar. Ako se u prodaji stanova možda u dogledno vrijeme može očekivati porast cijena, ne vjerujem da će se isto dogoditi i s kućama koje su, osim u izuzetnim slučajevima, ipak „drugi“ izbor – zaključuje N. Krivačić.


Cijene stanova

Mjesečna istraživanja potkraj 2018. pokazuju da su na razini cijele godine cijene stanova u Hrvatskoj porasle 7,13 , a kuća nešto više od četiri posto. Najskuplji kvadrat stana je u Dubrovniku, s prosjekom od 3.811, potom Splitu, 2.744, te Zagrebu 1.917 eura. Po snažnom rastu ističe se Zadar, u kojemu je četvorni metar lani poskupio 12 posto i sada se prodaje po 2.075 eura.