Dok cijene obiteljskih kuća s imanjima na selu već godinama bilježe strmoglavi pad, raste i broj onih koji su ih spremni prodati za bagatelni iznos, što potvrđuje i nedavni slučaj iz Velike Pisanice gdje je obiteljska kuća s okućnicom prodana za samo 5.000 eura! Naravno da je riječ o rijetkom primjeru prodaje, ali i ovo je dovoljna ilustracija o aktualnim kretanjima u jednom dijelu tržišta nekretninama. Razloge niskih cijena seoskih kuća valja ponaprije tražiti u višegodišnjem iseljavanju iz ovih sredina u kojima je sve više staračkih domaćinstava, a situaciju dodatno pogoršava i sve veći broj mladih koji u potrazi za boljim životom odlaze izvan granica Hrvatske.

Kako bismo dobili što konkretnije podatke o „stambenom fondu“, u velikopisaničkoj općini su napravili analizu koja je po riječima načelnika Fredija Palija otkrila poražavajuće podatke o jednom dijelu života ovog nekada bogatog sela, ali i općine.

Poražavajući podaci

-Od gotovo tisuću kuća, jedna trećina je prazna, od čega ih je isto toliko u ruševnom stanju, dok u useljenim domovima u najvećem broju slučajeva žive stariji žitelji. Gorka je to stvarnost s kojom se ne suočava samo naša, već i druge općine, a za sada ne vidimo načina kako zaustaviti ove negativne trendove. U posljednje vrijeme je bilo nekoliko prodaja kuća čija se najviša cijena kreće do 20.000 eura, ali postoje pojedine nekretnine koje ni za nižu cijenu ne pronalaze kupce, a ponuda je svakim danom sve veća – kaže Pali.

Međutim, pitanje je što u stvari prodajom u bescjenje dobivaju vlasnici kuća za koje, primjerice, ne mogu kupiti ni gradilište u nekom od bjelovarskih prigradskih naselja ili pak pribaviti nešto „mlađi“ polovni automobil. Bolji poznavatelji prilika na tržištu tvrde kako je riječ posljednjim pokušajima unovčavanja nekretnina u kojima u pravilu nitko ne živi i koje s godinama zbog neredovitog održavanja gube na cijeni. Drugi je razlog sve veća besperspektivnost života u pojedinim seoskim sredinama, što se u pravilu rješava odlascima, a nekretnine prepuštaju tržišnoj stihijnosti.

Zemlja „drži“ cijenu

Pri tome je pojedinim kupcima koji nemaju poljoprivrednih ambicija dodatno opterećenje i poljoprivredno zemljište koje se prodaje „u paketu“ s kućama. Stoga se mnogi odlučuju na zasebne prodaje pa se primjerice u V. Pisanici „ral“ zemljišta može kupiti za 12.000 kuna.