Od 89 vatrogasnih društava, zajednica i vatrogasnih postrojbi iz cijele Hvatske u kojima je provedena revizija za 2015. godinu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Predavac jedino je dobilo nepovoljno mišljenje. Zbog niza utvrđenih nepravilnosti u poslovanju i vođenju knjiga, državni revizori su svoje izvješće stoga, osim u Hrvatski sabor, uputili i DORH-u.

Iz javno dostupnog izvješća ispisanog na tridesetak stranica vidljivo je kako revizori Predavčanima zamjeraju čitav niz stavki, od naizgled bezazlene činjenice da su Program rada za 2015. donijeli tek u veljači te godine, pa sve do daleko ozbiljnijih propusta, poput onoga da u poslovnim knjigama nema dokaza kome je iz vatrogasne blagajne isplaćeno nešto više od 45 tisuća kuna „u kešu“. Iz izvješća je također vidljivo kako je DVD Predavac pretprošle godine prihodovao 1,5 milijuna kuna, najviše na račun pružanja protupožarne zaštite za JANAF i INA-u, dok su rashodi iznosili 1,45 milijuna kuna, što je čak 215,8 posto više no što je planirano na početku godine.

Te je godine plaća za sedmero zaposlenih iznosila 4.482,00 kune neto. Najviše plaće ugovorene su za predsjednika i zapovjednika društva, Darka Lovrića i Tomislava Lovrića, u iznosu od 8.100,00 kuna. U revizorskom izvješću stoji kako je u srpnju 2014. godine Upravno vijeće donijelo odluku o mjesečnom dodatku plaći predsjedniku društva u iznosu od 2.500,00,00 kuna te dodatnih 1.500,00 kuna na plaću zapovjednika. Međutim, revizori su utvrdili kako plaće zaposlenika nisu obračunavane na temelju ugovorenih bruto iznosa, već je za šest zaposlenika on bio niži od dogovorenog, dok je zapovjedniku, uz navedeni dodatak na plaću, uključen i tzv. zapovjedni dodatak u iznosu od 2.428,00 kuna. Istovremeno je plaća predsjednika društva sadržavala operativni dodatak u visini od 2.428,00 do 4.170,00 kuna. Sve to, zaključili su revizori, nije bilo definirano ugovorima o radu.
Na temelju ponuđene papirologije, revizori nisu uspjeli utvrditi ni koliko točno vozila ima u DVD-u Predavac.

Prema službenoj evidenciji, koncem 2015. bilo ih je deset, prema evidenciji o korištenju 11, dok ih je u Izvješću o radu navedeno devet. Na pravu zbrku državi financijeri naišli su pak među putnim nalozima. Naime, iz te dokumentacije, stoji u izvješću, vidljivo je kako su u pojedinim slučajevima „zaposlenici u isto vrijeme na istoj relaciji koristili službeni automobil i privatni automobil u službene svrhe, a istom svrhom putovanja“. Sporni su revozorima bili i troškovi reprezentacije u iznosu od 106.230,00 tisuća kuna, s obzirom da na računima „u pojedinim slučajevima nisu naznačeni razlozi ugošćenja“.
Državna revizija u DVD-u Predavac provodila se od prosinca prošle do svibnja ove godine, a na koncu je zaključeno „poslovanje društva u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima“. Zbog svega navedenog revizori su izdali društvu nepovoljno mišljenje i prepustili slučaj na razmatranje Državnom odvjetništvu.

Predsjednik DVD-a Predavac Darko Lovrić, kojemu ovo neće biti prvi put da pred inspektorima opravdava poslovanje svoga društva, prvo nije želio komentirati spomenuti nalaz, no na koncu je našu novinarsku ekipu pozvao u Predavac.
-Što bi bilo od svega ovoga da je nalaz revizije bio pozitivan? – dočekao nas je s pomalo retoričkim pitanjem, pokazujući na ogromni dom svoga društva čija je vrijednost, prema njegovim riječima, procijenjena na više od sedam milijuna kuna. U sklopu modernog zdanja više je prostorija za vatrogasce, garaža, vinski podrum, a od nedavno ondje djeluje i kafić, sve u vlasništvu DVD-a, kaže Lovrić. Dodaje kako se ne zamara nalazom revizije jer, tvrdi, članovi društva nisu učinili ništa protuzakonito ni loše.

-Mi zapošljavamo desetak ljudi, većinom mladih, koje smo školovali i koji, zahvaljujući plaći koju ovdje primaju, nisu otišli iz Hrvatske. Sad nam se uzima za zlo što nismo ispravno vodili poslovne knjige. Traže od nas da vodimo razne evidencije, a mi nemamo školovanih ljudi za to. Tražili smo od Općine Rovišće sredstva da angažiramo takvu osobu, međutim, nismo ih dobili – priča nam D. Lovrić, a njegove riječi potvrđuju i zapovjednik T. Lovrić i tajnik Društva Damir Križan. Oni tvrde kako su u posljednjih deset godina, umjesto 800 tisuća kuna, koliko je predviđeno Planom zaštite od požara, od Vatrogasne zajednice Općine Rovišće dobili 127 tisuća kuna. Zbog toga, kaže, i sad vatrogasna vozila za gašenje požara u DVD-u stoje u garaži neregistrirana. Gotovo sve prihode DVD je, kaže, ostvario temeljem ugovora sa JANAF-om i INA-om, za koje predavački vatrogasci osiguravaju određene lokacije. Većina zarađenih sredstava, tvrdi Lovrić, uložena je u nabavku i opremanje vatrogasnih vozila te u uređenje doma kakvog, tvrde Predavčani, nema u cijeloj Hrvatskoj.

-Naš je stari dom značajno oštećen za vrijeme eksplozije na Barutani 1991. pa smo 1997. godine izradili novi. U njega stalno ulažemo i, istina je, nije svaka uložena stavka evidentirana u poslovnim knjigama. Jer, vrata na ulazu u vinski podrum nam je poklonio prijatelj vatrogasac iz Koprivnice, građu za stol su nam donirali kolege iz Slavonije, većinu građevinskih radova su obavili naši članovi i prijatelji društva. Sve su to stavke koje se ne daju provesti kroz knjige, a da smo ih morali platiti, ništa od svega ovoga ne bi bilo realizirano. Nas su uzeli na zub jer vide da radimo i zarađujemo. Da ne prihodujemo ništa, ne bismo im bili zanimljivi– uvjeren je tajnik Društva D. Križan. On i njegovi kolege uvjereni su kako su državni revizori prilikom kontrole pažnju usmjerili na potpuno nevažne stvari.

-Možda doista jesmo krivo naveli neke troškove u poslovnim knjigama. Mi nismo školovani za vođenje papira. Međutim, papiri ni nisu najvažniji. Revizore baš briga što smo mi, primjerice, prilikom gašenja velikog požara spasili nekome imovinu vrijednu milijun ili više kuna. Ne, njima je bitno što kroz knjige nismo provukli dva sanduka pive koje su dečki nakon intervencije popili. To je naša hrvatska katastrofa – kaže D. Lovrić. Dodaje kako se poziva iz DORH-a i nove istrage nimalo ne boji te kako smatra da ni on ni njegovi kolege nisu učinili ništa pogrešno. (stm)

Lovrić već osuđivan

Poslovanje DVD-a Predavac institucije su češljale i ranije. Tako je njegov dugogodišnji predsjednik Darko Lovrić u veljači 2012. godine na Županijskom sudu u Bjelovaru osuđen za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave, za što mu je izrečena uvjetna zatvorska kazna u trajanju od 10 mjeseci. Istom presudom Lovrić je oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti. Spomenutu presudu je nakon žalbe potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Sami odgovorni za poslovanje

U Vatrogasnoj zajednici BBŽ kažu kako nisu zaprimili nikakvu službenu obavijest o negativnom nalazu Državne revizije u DVD-u Predavac.
-Sve što znamo, doznali smo iz medija. DVD Predavac je pravna osoba koja funkcionira samostalno i ima ljude odgovorne za poslovanje, na koje mi nemamo nikakvog utjecaja – kazao nam je predsjednik VZ BBŽ Đuro Petrić, dodajući kako za bilo kakve dodatne komentare valja pričekati kraj eventualne nove istrage DORH-a.