Film o legendarnom engleskom menadžeru Brianu Cloghu koj je Nottingham Forest dva puta odveo do naslova pobjednika Kupa prvaka mogao bi biti savršeni aperitiv za današnja nogometna uzbuđenja

Prokleti United (2009, Velika Britanija)

Danas kad se nogomet zapravo pretvorio u ogromnu tvornicu novca, tipovi poput Briana Clougha gotovo da djeluju kao likovi iz nekakvih bajki. Za one koji i nisu neki nogometni fanovi, Clough je jedan od najlegendarnijih engleskih nogometnih menadžera koji se proslavio vođenjem Nottingham Foresta u razdoblju od 1975. do 1993. godine. On je koncem 70-ih “šumare” iz grada najpoznatijeg po legendarnom Robinu Hoodu iz druge lige odveo u elitni razred engleskog nogometa, a odmah sljedeće sezone osvojio naslov prvaka Engleske. No, tu nije stao jer je potom dva put uzastopce s ovim malim klubom osvojio i Ligu prvaka, a u filmu “The Damned United” ne pratimo to vjerojatno najpoznatije razdoblje u njegovom životu, već kratki period iz prve polovice 70-ih u kojem se legendarni Clough baš i nije proslavio u legendarnom Leeds Unitedu.

Krajem 60-ih i u prvoj polovici 70-ih Leeds je bio najjači klub u Engleskoj, nešto poput Fergusonovog Man. Utda tridesetak godina kasnije. Proslavljeni menadžer Don Revie klub iz ovog industrijskog grada na sjeveru Engleske više je puta odveo do naslova prvaka Engleske, a kad je 1974. preuzeo klupu engleske reprezentacije, na njegovo mjesto uskočio je upravo Clough. On je ranije maleni Derby County također s dna druge lige doveo do titule prvaka Engleske i činilo se da je veliki klub poput Leedsa logičan nastavak njegove karijere, no Leeds se za Clougha pokazao pravom noćnom morom.

Ovaj film tako prati Cloughova 44 dana na mjestu menadžera Leedsa, zapravo najveće mrlje u njegovoj perfektnoj trenerskoj karijeri. Osebujnog Clougha utjelovio je Michael Sheen, a “Prokleti United” perfektan je prikaz vremena u kojem je nogomet bio potpuno drugi sport od onoga u što se danas pretvorio. Nogomet koji je više ličio na ragbi, no nogomet u kojem su nogometaši bili “jedni od nas”, dečki iz kvartova s kojima si se mogao poistovjetiti, a ne današnji nalickani manekeni koji ne znaju kud će s novcem. Divan i pomalo nostalgičan film cijenjenog britanskog filmaša i oskarovca Toma Hoopera (Kraljev govor, Dankinja) mogao bi biti savršen aperitiv za večerašnju utakmcu osmine finala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Danske.