Nedjeljnu hladnu  zimsku večer mnogi koriste za gledanje filma u toplini svoga doba. Stoga vam svake nedjelje donosimo po jednu filmsku preporuku i recenziju preporučenog filma od diplomiranog novinara, filmofila i velikog poznavatelja sedme umjetnosti Stjepka Gambirože.

Gambiroža najavljuje da će nam ponekad preporučiti i fantastične filmove iz egzotičnih zemalja kinematografije sa zanimljivim i osebujnim osvrtima na film. Stoga, ako vam je dosta američkih blockbustera, a želite pogledati kvalitetan film, kliknite nedjeljom na Bjelovarac.hr. Preporuka i recenzija vas čekaju. (vec)

 

LOVING VINCENT – Poljska, V. Britanija, 2017

Loving Vincent pokazao se kao jedan od najfascinantnijih animiranih filmova koje sam pogledao u životu. Animirani film koji nije namijenjen za djecu (što ne znači da ga djeca ne bi trebala gledati, naravno) i koji je naprosto revolucionaran i briljantan! Ovo je ujedno prvi animirani film u povijesti koji je naslikan. Da stvar bude bolja, svih 65 tisuća okvira od kojih se sastoji Loving Vincent napravljen je tehnikom ulje na platnu, tehnikom kojom je slikao i naslovni junak ovog filma, slavni slikar Vincent Van Gogh. Na ovom je filmu radilo čak 115 slikara iz cijelog svijeta. Zanimljivo je da u u filmu nastupaju i pravi glumci, a nakon što je filmski materijal snimljen, vrijedni slikari bacili su se na posao. Ovaj je film nastajao čak šest godina i dobrim dijelom je financiran putem crowdfunding kampanje na Kickstarteru, a srećom pa i u Europi postoje pametna ministarstva kulture te je Poljsko ministarstvo kulture također izdvojila znatna sredstva za ovaj projekt iako slavni Vincent s Poljskom nije imao nikakve veze.

Prvu godinu rada dizajnerski tim ovog filma radio je na prebacivanju Van Goghovih slika na filmski medij. To je bio kamen temeljac za sljedeću fazu, a to je bilo snimanje filma s pravim glumcima na setu koji je bio posebno konstruiran kako bi izgledao kao Van Goghove slike, dok se dio snimao ispred posebnih zelenih monitora s ranije naslikanim slikama koje su bile postavljene na setu. Snimljeni materijal potom se kombinirao s kompjuterskom animacijom te je potom spajan sa slikama kako bi se dobio referentni materijal za slikarsku animaciju. Slikarski animatori zatim su taj materijal koristili kao osnovu za raspored za filmske okvire i za kretanje snimanja, a njihov je zadatak bio transformirati taj materijal u Van Goghov slikarski stil i nakon toga iznova animirati svaki potez kistom. Kao što je rečeno, u filmu je korišteno čak 65 tisuća okvira, a ako se malo bolje zagleda u film vidjet će se da na kraju svakog kadra zapravo ostaje jedna slika (tako se na samom kraju mogu prepoznati i Van Goghovi čuveni Crveni vinogradi). One koje zanima više o nastanku ovog filma, upućujem na web stranicu Loving Vincent, gdje se može saznati sve o ovom čudesnom filmu i faze njegovog nastanka koje sam ja vjerojatno dosta loše preveo.

Uglavnom, fenomenalno i revolucionarno, a ovim filmom stvarno je odana počast jednom od najvažnijih slikara u povijesti. Ovaj postimpresionistički animirani film bio bi zanimljiv za pogledati i da je snimljen kao klasični igrani film jer je ovdje, vjerovali ili ne, riječ gotovo o klasičnom krimiću, a ne o još jednom od onih filmova koji prati umjetnika od dana kad je prvi put u ruke uzeo kist pa do dana kad je u ruke uzeo britvu da bi si odrezao uho. Godinu dana nakon Van Goghove smrti, poštar koji je prijateljevao s umjetnikom natjera svog razmaženog sina da uruči Van Goghovom bratu Theu pismo koje mu je ovaj poslao neposredno prije smrti. No, ubrzo je umro i Vincentov brat Theo pa se zato i pisma vraćaju na poslanu adresu te mladi poštarov sin odluči otputovati u mjestašce u kojem je Van Gogh proživio svoje posljednje dane kako bi uručio to pismo njegovom prijatelju liječniku. No, nakon što stigne ondje, ispostavi se da priča o umjetnikovom samoubojstvu i nije tako čvrsta kako je djelovalo na prvu pa mladić započinje svoju privatnu istragu kako bi saznao pravu istinu o smrti Vincenta Van Gogha u 37. godini života.

Inače, ovaj je film nastao u zajedničkoj produkciji Poljske i Velike Britanije te su Loving Vincent zajednički režirali Poljakinja Dorotea Kobiela te Britanac Hugh Welchman, koji je prije desetak godina dobio Oscara za kratki animirani film. Ovaj je film već sada dobio pregršt nagrada po festivalima, a lijepo je vidjeti da konačno stiže i u bjelovarsko kino. Ovakav neobičan i nevjerojatan film na velikom platnu sigurno će biti do sada neviđeno vizualno iskustvo, a toplo se nadam i da će ovo remek-djelo osvojiti Oscara u kategoriji animiranog filma jer to zaslužuje i svojom originalnošću i svojom izvedbom i svojom ljepotom, dok je nagradu za najbolji europski animirani film već osvojilo. (sg)