ROVIŠĆE – Na obiteljskom gospodarstvu Željka Ledinskog u Kovačevcu kraj Rovišča živo je i radno. Naime, završava se sadnja jabuka na oko 1,5 hektara površine stoga smo iskoristili prigodu i posjetili radnu akciju na ovom velikom voćnjaku.

-Od desetak hektara voćnjaka, tijekom zadnjih godina, poslije mrazeva, uslijedio je napad potkornjaka na oslabljelu biljku i bili smo prisiljeni iskrčiti 1,5 hektar voćnjaka. Nije mu bilo spasa od napada potkornjaka koji se širi u krugovima, kaže Ledinski.

Zbog toga ponovo sadi jabuku u okviru mjere ruralnog razvoja 5-2-1, za obnovu uništenih nasada, na kojoj je prošao. Nešto jabuka su već posadili jesenas, a zadnje jabuke će posaditi ovih dana. Ukupno 5.000 stabala jabuka i to dvije sorte Fuji, Fujico i crveni delišes.

-Kod nas prave rasadničarske proizvodnje za veće količine nema, jer smo, na žalost, uništili i tu proizvodnju koja je bila dosta kvalitetna i dobra, kaže Ledinski.

Riječ je o dvogodišnjim sadnicama, koje će prvi ozbiljniji rod dati za dvije do tri godine.

Za kvalitetnu sadnju voća, pa tako i jabuka važna je, čujemo, priprema tla.

-Najprije smo napravili pripremu tla. Navezli smo stajski gnoj, kojeg je danas sve manje, jer na žalost, nema ni stoke, a i ono što ima daje drugačiju vrstu gnoja, koji je u tekućem stanju, a nama je trebao baš pravi stajski gnoj. Zatim smo to zaorali, zatanjurali, podrljali i onda isfrezali, i tako pripremili tlo. Na mjestima gdje je bilo podvodno, malo smo ga izdigli. Zato ćemo, kada sve bude posađeno napraviti drenaže da dio vode koja se eventualno javi tijekom godine ode u kanal, priča nam Ledinski, obilazeći posađene nove sadnice jabuka.

Novoposađene sadnice imaju u voćnjaku najbolje uvjete, kao u rasadniku, za svoj razvoj. U voćnjaku već postoji mreža za protugradnu zaštitu, navodnjavanje koje će biti u funkciji kada bude trebalo, ako bude izrazito sušan period. Zbog svega toga Ledinski očekuje da će se biljke normalno razvijati i dati prve plodove već ove godine. (ss)