Svih pet bjelovarskih dječjih vrtića ovih je dana otvorilo postupak za upis djece u novu pedagošku godinu. U praksi to znači da je svim roditeljima čija su djeca već sada vrtićarci ili su na lanjskim listama čekanja, mjesto zajamčeno, a kako sada stvari stoje, takvi će mališani popuniti više od dvije trećine upisnih kapaciteta.

 Pedagoški standard

No, svih pet ravnateljica uglas je potvrdilo kako će prekobrojnih zasigurno najviše biti u jasličkim skupinama, što potvrđuju i podugačke liste čekanja iz prošle godine. Ionako premale smještajne kapacitete dodatno će poljuljati intencija približavanja pedagoškom standardu koji dirigira i optimalni broj djece u skupinama. Tako bi, primjerice, u dobnoj skupini od 6 do 12 mjeseci trebalo biti najviše petero, a od 13 do 18 mjeseci najviše osam mališana. No takav standard, još dugo neće moći doseći niti jedan vrtić u Hrvatskoj.
Marina Hehet Valentić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Osmijeh”, već sada upozorava kako će upravo zbog postupne prilagodbe pedagoškom standardu u jaslicama zasigurno biti prekobrojnih.
-Premda naš upisni rok traje do 20. travnja, od 40-ak do sada pristiglih prijava, najveći ih je broj za smještaj u jaslice. Ako se tomu pridoda desetak mališana s lanjske liste čekanja koji će sada imati prioritet te smanjenje broja djece u skupini kojih će u novoj pedagoškoj godini umjesto 24 biti 20, zasigurno nećemo moći upisati sve koji to žele – tvrdi ravnateljica.

Liste čekanja

Identični problem očekuje se i u “Bubamari”, s raspoloživim kapacitetom za 97 mališana, no kako Grad Bjelovar sufinancira troškove za smještaj 60 polaznika, u ovoj ustanovi će do daljnjega zjapiti 37 nepopunjenih mjesta. Ravnateljica Kristina Hrženjak napominje kako im do početka nove pedagoške godine iz starijih skupina odlazi samo 12 djece, a na tri slobodna mjesta već čekaju mališani s upisnim prioritetom koji su ima osigurala starija braća.
-Natječaj je otvoren do 27. travnja, a upisna dokumentacija pristiže svakodnevno, najviše za jasličku skupinu, koja je s 14 mališana do jeseni puna do posljednjega mjesta. Većinu će popuniti oni s lanjske liste čekanja, a takvih je desetak – kaže ravnateljica Hrženjak.
Prijavama za upis krcat je i “Ciciban”, a za sada ih je većina za djecu koja imaju prioritet zbog starije braće ili sestara, napominje ravnateljica Senka Marija Ivanušec.
-Prema pristigloj dokumentaciji zaključujemo kako će se najviše tražiti mjesta za jaslice u kojima trenutačno nema niti jednog slobodnog mjesta. Premda nemamo listu čekanja, gužve za jasličke skupine će zasigurno biti, tim prije što se i mi prilagođavamo pedagoškom standardu te sustavno smanjujemo broj djece u skupinama. Ciciban ima kapacitet za ukupno 210 mališana, a za sada možemo govoriti o ukupno 20 do najviše 30 slobodnih mjesta za iduću pedagošku godinu – kaže ravnateljica.

 Neizvjesno do kraja

U najvećem, bjelovarskom Gradskom vrtiću, s kapacitetom od 476 djece, ne žele unaprijed iznositi brojke o slobodnim mjestima jer, kako je potvrdila ravnateljica Anna Lauš, žele pričekati završetak upisnoga roka te detaljno proanalizirati godišta djece koja im odlaze ili ostaju. No, sudeći po do sada pristiglim prijavama i u ovome je vrtiću, napominje ravnateljica, do sada nezabilježeno zanimanje za jaslice.
Vrtić “Pinokio” pak, jedina je predškolska ustanova u kojemu nije organiziran jaslički smještaj, no upisna dokumentacija za starije grupe svakodnevno im pristiže. Ravnateljica Silvana Đurđević kaže kako za novu pedagošku godinu raspolažu s 20 slobodnih mjesta te da je desetak mališana na listi čekanja od prošle godine.