BJELOVAR – Na Općinskom sudu u Bjelovaru nastavljeno je suđenje Tomislavu Mikliću, Tomislavu Hegedu i Mariji Hiđa Čohar, liječnicima bjelovarske Opće bolnice, koje Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru tereti zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog liječenja, kojim je prouzročena smrt 15-mjesečne djevojčice Matee Matić iz Predavca. Na raspravama održanim u srijedu i četvrtak govorilo je više sudsko-medicinskih vještaka, roditelji nesretne djevojčice, kao i liječnici i medicinske sestre Opće bolnice Bjelovar, a sve troje optuženika izjasnilo se kako se ne osjeća krivima za ono što im se stavlja na teret.

Specijalistica sudske medicine i predsjednica Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vedrana Petrovečki istaknula je kako je bolest srčanog mišića rijetka i nije je lako prepoznati zbog toga što se često može preklopiti sa simptomima respiratorne infekcije koja je česta kod djece.

-Ipak, ovdje se radi o vremenskom razdoblju od 13. studenoga do 5. prosinca u kojem je u više navrata zatražena pomoć liječnika jer se stanje koje je bilo navedeno na samom početku liječenja nije popravilo već se simptomi i klinička slika koja je utvrđena po samim liječnicima nije mijenjala. Sumnja da se radi o miokarditisu postavljena je tek 5. prosinca, kad je dijete ponovno dovedeno na odjel pedijatrije u jutarnjim satima i kada je utvrđeno da je izrazito lošeg stanja – istaknula je Petrovečki, dok je specijalist radiolog i pneumofiziolog Ivica Mažuranić iz KBV Zagreb i Jordanovca istaknuo da po pitanju pulmološke kazuistike postoje specifične specifikacije u odnosu na odrasle.

 Otežavajuće okolnosti

-Kod djece imamo zaista otežavajuće okolnosti jer djetetu ne možemo reći da duboko udahne, zadrži dah i bude mirno. Po pitanju radiološkog nalaza učinjenog 13. studenog, gdje je srce umjereno uvećano i šire prileže ošitu, nemoguće je odrediti je li ta snimka učinjena u udahu ili izdahu. Snimka učinjena tjedan dana kasnije u odnosu na početnu pokazuje regresijsku dinamiku upalne lezije parenhima, upale pluća – rekao je Mažuranić, a specijalist pedijatar Boris Filipović Grčić istaknuo je kako je u odnosu na radiološke nalaze od kojih prvi ukazuje na povećanje srčane sjene, trebalo učiniti kontrolni nalaz i poduzeti druge dijagnostičke postupke koji uključuju redovit nadzor pacijenta, kao i radiološke pretrage koje uključuju EKG i ultrazvuk srca.

-Već nakon prvog radiološkog nalaza trebalo je obratiti pozornost na stanje pacijenta i ukoliko se ono ne popravlja, zatražiti nastavak obrade. Već prvi nalaz povećanja srčane sjene zahtjeva kardiološku evaluaciju, a da je uvećana srčana sjena konstatirana u drugom kontrolnom nalazu, svakako bi trebala ubrzati daljnji pretrage srca. Vrlo vjerojatno bi elementi te dijagnostike ukazivali na ozbiljnost procesa koji se pokazivao i pomogli bi u vođenju daljnjih pretraga. Već uvećana srčana sjena je dokaz postojanja miokarditisa, a taj proces je trajao najmanje tri tjedna, a pretrage su učinjene prekasno da bi omogućile pravovremeno postavljanje dijagnoze i započinjanje liječenja. Dijagnoza miokarditisa, a da bude pravodobna, mogla se postaviti bilo kada u razdoblju kad bi se procijenilo da postoji ozbiljno narušavanje funkcije srca pa sve do dana pred smrt – otkrio je Filipović Grčić, dok je vještak i pedijatar Danijel Dilber, koji radi kao pročelnik Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju na KBC-u Zagreb, naveo da je pisani nalaz povećane sjene srca indikacija za dodatnu kardiološku obradu.

Slabosti mišića

-Klinička slika i tegobe utječu na dinamiku tih pretraga, a da su pretrage učinjene prije terminalne faze bolesti bilo bi jasno da je bolest zahvatila srčani mišić. Miokarditis može biti i blažeg oblika i težeg oblika, teži oblik ukoliko postoje znaci slabosti srčanog mišića zahtjeva medicinsku potporu radi tog mišića lijekovima, aparatima i drugim pomagalima suvremene medicine – naglasio je Dilber.

 Za što se tereti liječnike?

Miklića, Hegeda i Hiđu Čohar optužnicom Općinskog državnog odvjetništva tereti se da su u razdoblju od 13. studenog pa do 5. prosinca 2015. godine, propustili pažljivo pregledati RTG snimku i laboratorijske nalaze CRP-a te propustili pažljivo pregledati dijete kao pacijenta, znajući da može doći do postavljanja netočne dijagnoze te pogrešnog liječenja i pogoršanja zdravstvenog stanja malene Matee. Tijekom njezine bolesti, ne poduzimajući sve radnje koje su bile neophodne sukladno pravilima medicinske struke, a s obzirom na konkretno zdravstveno stanje djeteta i pristajući na to, Miklić je prilikom pregleda djeteta u ranoj fazi bolesti, a i kasnije, propustio pažljivo pregledati RTG snimke te laboratorijski nalaz CRP-a. Zbog toga je postavio pogrešnu dijagnozu, iako je navedena medicinska dokumentacija ukazivala da se kod djeteta razvila druga bolest. Nakon toga je 20. studenoga 2015. Heged propustio pažljivo pogledati rendgensku snimku prsnog koša te stoga u radiološkom nalazu nije istaknuo vidljive promjene.

U nastavku liječenja došlo je potom do pogoršanja zdravstvenog stanja 15-mjesečne djevojčice. Nakon što je malena Matea 21. studenoga 2015. iz Hitne službe Doma zdravlja upućena u Hitnu pedijatrijsku službu Opće bolnice Bjelovar, gdje Hiđa Čohar, unatoč navodima u medicinskoj dokumentaciji, nije uzela u obzir svu medicinsku dokumentaciju koju je imala na raspolaganju. Zato je previdjela nastalo pogoršanje zdravstvenog stanja djeteta te malenu Mateu nije uputila na pregled pedijatrijskom kardiologu ili pulmologu, a ti bi specijalistički pregledi promijenili tijek daljnjeg liječenja. Umjesto toga, ona je dijete uputila na kućnu njegu te zajedno s Miklićem nastavila liječiti Mateu pod pogrešnom dijagnozom, što je imalo za posljedicu da je nesretna djevojčica dana 5. prosinca 2015. preminula u Općoj bolnici Bjelovar. (sg)