Višegodišnja uspješna suradnja bjelovarskog Hittnera s Hrvatskim šumama nastavljena je isporukom 26 šumskih traktora, takozvanih “skiddera”, namijenjenih prvenstveno izvlačenju trupaca iz šume. Ukupna vrijednost natječaja kojega je u žestokoj konkurenciji osvojila bjelovarska tvrtka iznosi nešto više od tri milijuna eura.

– Ova investicija ponovno je pokazala kako su Hrvatske šume spremne uložiti sredstva kako bi se pokrenula domaća proizvodnja, koja je u ovom slučaju garancija kvalitete. Proizvode tvrtke Hittner već godinama koristimo u redovnoj proizvodnji i s njima smo izuzetno zadovoljni. Ono što dodatno raduje jest to da su proizvode tvrtke Hittner razvijali hrvatski stručnjaci koji su u konačnici stvorili kvalitetan proizvod koji može biti konkurentan na stranim tržištima, a to smo prepoznali mi u Hrvatskim šumama. Drago nam je da se strojevi koji su toliko potrebno u našemu poslu proizvode u našoj zemlji, a posebno nas veseli što su kvalitetom i cijenom konkurentni, zbog čega pobjeđuju na javnim natječajima – istaknuo je Pavelić dodavši kako strojni vozni park Hrvatskih šuma danas većinom ispunjavaju upravo Hittnerovi traktori koji su se prethodno uvozili. Osim na domaćem, tvrtka Hittner sve je prisutnija na stranim tržištima, kako europskim, tako i onima bivše Jugoslavije. Iz godine u godinu raste udio izvoza u ukupnim prihodima, a već sada taj je omjer otprilike jednak.

Bez ulaganja nema napretka

Tvrtka Hittner pred dovršetkom je investicije “teške” oko deset milijuna kuna, pri čemu će nešto manje od polovice toga iznosa dobiti iz EU fondova. Trenutno zapošljavaju stotinjak radnika s tendencijom rasta.

– Upravo nam je suradnja s Hrvatskim šumama omogućila razvoj ovog proizvoda koji se pokazao konkurentnim na globalnom tržištu i za kojega vlada sve veći interes. To je ujedno i dokaz da možemo biti konkurentni, no samo uz velika ulaganja u najnoviju tehnologiju – naglasio je Hittner.