U tijeku su radovi na arheološkim iskapanjima na lokalitetu Stari Slavik – Židovsko groblje. Toj radnoj akciji su prethodile pripremne radnje koje su podrazumijevale rušenje drveća i sječu grana na lokaciji iskapanja. Na spomenutom prostoru iskopine su pronađene i ranije, a sada se pristupilo njihovom ozbiljnijem istraživanju.

 Carski grad

-Ovi radovi nisu ništa neočekivano, Daruvar je kao urbano mjesto postojao i prije rimskog doba jer su na tom području boravili Iasi, ilirsko-keltsko pleme koje je bilo jako vezano uz vodu. Rimljani su samo došli na taj supstrat, pokorili Iase i nastavili živjeti na ovim, već uređenim, prostorima – kaže nam voditelj radova na nalazištu, arheolog bjelovarskog Gradskog muzeja Goran Jakovljević. Dodaje kako je spomenuto mjesto bilo vrlo važno jer je Daruvar imao carski status odnosno bio je carski grad, o čemu svjedoče i pronađeni dokumenti. Grad je cvjetao u vrijeme cara Gordijana III, pa je tako na mjestu današnjeg kina pronađen dio brončane statue konja na kojem je sjedio Gordijan osobno. Tome valja dodati i čitav niz drugih nalaza iz spomenutog doba, dio kojih se čuva u Daruvaru, a dio i izvan hrvatskih granica.

-Na žalost, od 19. stoljeća sve što se znalo o Daruvaru svodilo se na slučajne nalaze. Ovo su prva znanstvena istraživanja. Pretpostavljamo da je na ovom položaju koji dominira iznad rijeke Toplice i tadašnjeg civilnog naselja u dolini, bio rimska utvrda koja je služila za obranu naselja. Uspjeli smo ovdje detektirati dio rimske arhitekture, keramike, a zanimljivo je i to što smo naišli na dvije građevinske faze. Naime, jedna apsida je mlađa konstukcija prislonjena na rimske zidove. Kronološki smo sad na nivou faktografije, a nakon što istražimo veću cjelinu, moći ćemo raditi povijesnu valorizaciju – kaže Jakovljević.

Na ponos građana

Nova istraživanja koji traju već tri godine inicirao je Grad Daruvar, a sufinancira ih Ministarstvo kulture. Gradski muzej Bjelovar zadužen je pak za odrađivanje stručnog i znanstvenog posla.

-Konačni cilj je da ono što se pronađe privedemo javnoj prezentaciji odnosno da ono bude dostupno običnim ljudima. Sigurno će to biti nešto čime će se građani ovoga grada ponositi – vjeruje Jakovljević.