BJELOVAR – Na kazne zatvora u trajanju od po četiri godine, Općinski sud u Bjelovaru nepravomočno je osudio I.V. (36) i M.L. (38), proglasivši ih krivima za kazneno djelo protiv života i tijela – tešku tjelesnu ozljedu, koje su počinili 4. studenog 2012.  Ovaj dvojac, već ranije višestruko osuđivan na zatvorske kazne, ušao je tog dana oko 23 sata u dvorište i otključanu ostavu, bez znanja i odobrenja vlasnika S.B., tražeći kanistere s dizel gorivom. U tom trenutku tu ih je, u vidno alkoholizoranom stanju, zatekao oštećeni S.B.

Prijelom lubanje

Prilikom bijega, I.V. i M.L., kako je Općinski sud utvrdio u dokaznom postupku, svjesni svoje fzičke snage i okolnosti da je oštećenik starije životne dobi te još pod vidnim utjecajem alkohola, gurnuli su ga i udarili nepoznatim tupim tvrdim sredstvom više puta po glavi, uslijed čega je oštećenik pao na tlo udarivši lijevom stranom glave o betonsku podlogu. Pritom je zadobio tešku i po život opasnu ozljedu u vidu prijeloma kostiju lubanje s krvarenjem i nagnječenjem moždanog tkiva u predjelu lijeve hemisfere mozga. Zbog spomenutih ozljeda S.B. je preminuo 23. studenog 2012. u Općoj bolnici Bjelovar.

Prema nalazu i mišljenju vještaka, rane na glavi oštećenika nastale su od četiri međusobno neovisna udarca. Ozljede su zadane tupim tvrdim sredstvom, odnosno da su, konkretno, mogle biti zadane baterijskom lampom i zidarskom “fanglom”. Sud je utvrdio da nije odlučno kojim su sredstvom optuženici zadali koju od četiri ozljeda glave jer je nedvojbeno utvrđeno da su ozljede oštećenika u uzročnoj vezi s padom na betonsku podlogu i udarcem u istu te ozljedom koja je u uzročnoj vezi sa smrću oštećenika. Sud je obojicu optuženika osudio na kazne zatvora u trajanju od po četiri godine, u koju je uračunao vrijeme lišenja slobode i vrijeme koje je svaki optuženik proveo u istražnom zatvoru.

 Kod optuženika I.V. inače rodom iz Dervente, s roditeljskim domom u Grubišnom Polju, sud je kao otegotnu okolnost uzeo činjenicu da je optuženik do sada u više navrata osuđivan za kaznena djela imovinskog karaktera i za bešćutno postupanje, dok posebno olakotnih okolnosti nije našao, osim što je nezaposlen. Prilikom odlučivanja o vrsti i visini kaznenopopravne sankcije za M.L., Općinski sud je ovom rođenom Virovitičaninu, po struci vozaču, koji živi u izvanbračnoj zajednici, kao otegotnu okolnost uzeo brojnu višestruku osuđivanost na kazne zatvora i izraženu bešćutnost u postupanju, a kao olakotnu okolnost da je otac dvoje maloljetne djece i da je nezaposlen.