BJELOVAR – S obzirom da su posljednjih pedesetak dana na snazi bile mjere stožera civilne zaštite i zbog epidemije korona virusa ljudima se preporučalo da što manje napuštaju svoje domove, pretpostavljalo se da bi moglo doći do porasta slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji.

Studija UN-ovog ureda za droge i kriminal objavljena povodom međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 2018. godine, pokazala je da je upravo dom najopasnije mjesto za žene diljem svijeta. Prema podacima UN-a, od 87 tisuća ubijenih žena u svijetu u 2017. godini, njih čak 50 tisuća odnosno 58 posto ubili su njihovi partneri ili članovi obitelji. Stoga i ne čudi da su se mnogi s razlogom pribojavali da bi mnoge žene mogle nastradati s obzirom da će dulje vrijeme biti zatvorene u četiri zida sa svojim partnerima koji imaju nasilnih sklonosti. Srećom, te se crne slutnje, prema podacima Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske, nisu ostvarile.

Dvostruko prijavljivanje

Barem ne na području Bjelovarsko – bilogorske županije, gdje broj slučajeva nasilja u obitelji ne odstupa previše od slučajeva zabilježenih u prošloj godini, čak je i nešto manji. Doduše, jedan razlog tome je statističke i pomalo formalne naravi jer je smanjenje broja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji povezano s nizom uputa Ravnateljstva policije o neprimjerenosti tzv. dvostrukog prijavljivanja. Jednim od posljednjih izmjena Kaznenog zakona, nasilje u obitelji postalo je kazneno djelo, no ovisno o težini slučaja ono se i dalje može voditi kao prekršaj. Zbog toga se neki slučajevi nasilja u obitelji prijavljuju kao kaznena djela, neki kao prekršaji, a više po automatizmu svaki slučaj ne ide odmah na prekršajne odjele.

-Ukoliko je došlo i do nekog oblika kaznenih djela koja ujedno uključuju i djelomično biće prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, počinitelji se prijavljuju za teži oblik kaznenog djela. Samo počinjenje nasilja u obitelji se u tim slučajevima ne dijeli na dva dijela, a u vezi s tim došlo je i do povećanja broja kaznenih djela nasilja u obitelji, ali i nekih drugih kaznenih djela kao što su kaznena djela prijetnje ili nanošenja tjelesnih ozljeda – izvijestili su iz policije.

Tako je u prva tri mjeseca ove godine evidentirano deset kaznenih djela nasilja u obitelji, od čega su dva slučaja evidentirana nakon uvođenja mjera koja su podrazumijevala smanjivanje društvenih kontakata sredinom ožujka. U istom razdoblju prošle godine evidentirana su tri kaznena djela nasilja u obitelji.

Prekršaji prepolovljeni

-Ovaj porast kaznenih djela posljedica je niza edukacija i osvještavanja kako građanstva tako i policijskih službenika koji postupaju u slučajevima nasilja u obitelji. Tijekom 2019. godine donesen je i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji kojim su naložene pravovremene mjere i učinkovite provedbe postojećih propisa o zaštiti žrtve nasilja u obitelji sukladno ovlastima nadležnih tijela (policije, zdravstva, centara za socijalnu skrb i dr.), unaprjeđenje suradnje i dugoročno utjecanje na smanjenje nasilničkog ponašanja, a koje sve mjere podižu svijest o nužnosti prijavljivanja ovih oblika kažnjivih ponašanja – ističu iz policije i dodaju kako su u prva tri mjeseca ove godine evidentirali 46 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a u istom razdoblju prošle godine evidentirano je gotovo dvostruko više takvih prekršaja odnosno čak 86.

Foto – ilustracija