Zapostavljanje starijih i nemoćnih roditelja uskoro će se tretirati kao obiteljsko nasilje. Novi Zakon usvojen je u Saboru, a na snagu stupa početkom iduće godine. Neredovito davanje hrane i lijekova, kao i nepružanje pomoći nepokretnima da se okrenu ili pridignu, postaje tako kažnjivo djelo. Za zanemarivanje roditelja Zakon predviđa i drastične kazne – 10.000 kuna ili 45 dana zatvora . Ima li i na širem bjelovarskom području već sada dovoljno razloga za dobrodošlicu ovakvih zakonskih mjera, istražili smo u mjerodavnom Centru za socijalnu skrb i PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Sinergija s policijom

-Izvješće za ovu godinu radimo tek početkom 2018. godine, tako da s podacima o broju žrtava još ne raspolažemo. Međutim, u 2106. godini imamo evidentiranih 12 žena i šest muškaraca, starijih od 65 godina, kao žrtve nasilja u obitelji – potvrdila je za Bjelovarac ravnateljica bjelovarskog Centra za socijalnu skrb Kristina Novalić. U usporedbi s 2015. godinom, kada je evidentirano 25 zlostavljanih žena i tri muškarca, može se govoriti kako je lanjska ukupna je brojka u blagome padu.

-Starije osobe nasilje trpe uglavnom od djece ili partnera s kojima žive u istom kućanstvu. Nakon što o takvim slučajevima na adresu Centra pristigne prijava policije, počinitelje upozoravamo na zakonske odredbe po kojima je nasilje zabranjeno i kažnjivo, a žrtvu nasilja upoznajemo s njenim pravima i mogućnostima zaštite – pojašnjava ravnateljica Novalić.
Za pretpostaviti je kako službene statistike nisu realne te uvelike ublažavaju stvarnu situaciju koja se događa između četiri zida. Potvrđuje to i naša sugovornica, kazavši kako stariji ljudi vrlo često skrivaju nasilje, zbog srama ili straha, pri čemu je i postupanje socijalnih radnika nerijetko otežano ili sasvim nemoguće.

-Najlakše nam je osobu smjestiti u udomiteljsku obitelj i maknuti iz neprimjerenih uvjeta u kojima žive kao žrtve. Kada je takva osoba pokretna i prisebna, potrebna nam je njezina suglasnost i pristanak. Otežavajuća je okolnost i sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju jer sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, osobi koja ima sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju, ne možemo priznati uslugu smještaja. No, bilo je i situacija kada smo zbog životne ugroženosti i za time morali posegnuti te naknadno pokrenuti postupak raskida ugovora – kaže Kristina Novalić.

Privremena skloništa

Osim u udomiteljske obitelji, postoji i mogućnost privremenog smještaj u neko od skloništa za žene žrtve nasilja, ali kako ona funkcioniraju na način da u zaštićenim uvjetima svatko o sebi vodi brigu, poput osobne higijene i urednosti prostora, takva osoba mora biti pokretna, samostalna i prisebna. Ravnateljica Novalić ističe kako sankcije za potvrđene oblike nasilje nad starijim ljudima izriče Prekršajni sud, a podsjeća i na spomenuti Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji je Sabor izglasao 19. srpnja ove godine. Na pitanje, ima li Centar ovlasti za nadziranje i reagiranje na možebitne dojave o nasilju u privatnim domovima za starije i nemoćne, Novalić odgovara kako u pravilu nema.

-Ukoliko saznamo za nasilje, dužni smo ga prijaviti policiji. U privatnim domovima osobe su smještene temeljem privatnih ugovora, a ne rješenjem Centra. Dozvolu za rad izdaje Županija, a nadzor provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ako prilikom nadzora Ministarstvo utvrdi da su osobe ugrožene, obavještavaju i nas o tome, a mi u dogovoru s korisnikom i članovima njegove obitelji pomažemo pronaći drugi smještaj – kaže ravnateljica.
Od bjelovarske policije doznajemo pak kako ne vode zasebnu statističku evidenciju prekršaja koji se odnosi na stare osobe, no potvrđuju kako su imali prijava nasilničkog ponašanja prema starijim osobama od strane članova njihovih obitelji – djece, unuka, snahe ili zeta.

-Nakon dojava postupa se sukladno protokolu propisanom za sva nasilnička ponašanja u obitelji, odnosno počinitelji se uglavnom uhićuju, obavlja se kriminalističko istraživanje te se osoba uz optužni prijedlog privodi na Prekršajni sud. U slučajevima kada za to postaji potreba, izvješćuje se i nadležni Centar za socijalnu skrb – navode u policiji.