Ne bi nas začudilo da ova priča vrlo brzo posluži nekoj turističkoj agenciji kao predložak za do sada u bilogorskom kraju neviđenu ponudu. To što je na pamet palo dvojici Bjelovarčana još do sada nikome nije. Zoran Eđut i njegov kum Igor Periša su odlučili odvesti rafting dolinom Česme.

– Bjelovarski Argonauti su Formula 1, a mi smo rally, malo po suhom, više po mokrom – šali se Zoran. Naljutili su ih, kaže, napisi da naša rijeka Česma nije plovna. Odlučili su razbiti tu predrasudu i krenuli u akciju.

– Vodostaj je bio na minimumu za plovidbu, a prema našoj procjeni, i dalje je padao. Vrijeme je isticalo. Most na Narti u Česmi, 156 centimetara toga dana. Konačno, subota bez kiše. Zaveslali smo u 8,45. Ušće Bjelovarske, Plavničke, Velike. Tih 15 kilometara, od mosta u Narti do mosta u Sišćanima, nema niti jedna prilazna cesta, znači nema odustajanja jer uzvodno je nemoguće. Zadnja točka povratka jedino Pajin Vir, ali nanosili bi se čamca. U 13,15 sati stigli smo na odredište – u dahu je Zoran Eđut prepričao tek djeliće četverosatnog “raftinga” po Česmi. Tvrdi da ljudi ne znaju što su svih ovih godina propustili. Prebogatu floru i faunu, umjetnička djela dabrova, brzace, srušene mostove, kornjače, žabe, kormorane, jastrebove, pa i školjke. Sve su to zabilježili kamerom pa nije isključeno da ćemo uskoro biti i svjedoci jedinstvene reportaže na velikom platnu.