Novi v.d. ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, dr. Ali Allouch, predstavio je prioritete i okvirni plan rada najveće županijske zdravstvene ustanove na tiskovnoj konferenciji početkom tjedna, u društvu predstavnika osnivača, župana Damira Bajsa.

– Preuzeo sam tu funkciji u želji da pomognem prvo struci, a i bolnici. Od prvoga dana počeli smo raditi na razvoju struke, radeći s kolegama jer samo preko toga možemo podići nivo bolnice i dovesti do kvalitete. Preko kvalitetnih programa koji ćemo provesti u budućnosti, možda ćemo imati mogućnosti podići limit za podizanje kvalitete rada i ulaganje u edukacije kadrova – naveo je dr. Allouch, apolitični kirurg neupitne razine stručnosti i iskustva.

Kako do stručnog kadra?

– Što se tiče manjka kadrova, naši kolege odlaze od nas. Jedan dio otišao je u mirovinu, a novih kandidata nismo imali. S druge strane, možemo se pohvaliti da su naši kolege još tu, da ne odlaze u inozemstvo, ali ne možemo popuniti kadrove jer nemamo mladih. Mi želimo nuditi edukaciju ljudima kako bi proširili usluge našim pacijentima, jer mogli bismo smanjiti broj liječnika i broj usluga, ali to nismo htjeli – istaknuo je dr. Allouch. Na nedavno raspisane natječaje tako se javio jedan specijalist ginekologije te deset liječnika pripravnika, a dolazak (i ostanak) stručnog kadra nastoji se motivirati kvalitetnijim i transparentnijim načinom stručnog usavršavanja. Naime, Upravno vijeće priprema novi pravilnik koji će na snagu stupiti početkom iduće godine, a prema kojemu će, sukladno naputku Ministarstva zdravlja, Opća bolnica u najvećoj mjeri preuzeti troškove odlazaka na stručna predavanja, kongrese i seminare, što je liječnicima specijalistima neophodno za produženje licence.A jedna od najvećih prepreka dolasku stručnjaka svakako je financijske naravi. Naime, limit Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nije se povećavao još od 2007. godine, iako se, primjerice, broj pacijenata koji dolaze iz drugih županija samo lani povećao za 12 posto. Podsjetimo, razina pružanja usluga u Općoj bolnici Bjelovar povećala se nabavkom nove aparature poput CT, novog skenera što dovodi do toga da bolnica pruža usluge, a ne može ih fakturirati HZZO-u. Stoga predstoje razgovori za povećanje limita od iduće godine, na što se ravnateljstvo priprema.

Novim pravilnikom do veće motivacije

A jedna od najvećih prepreka dolasku stručnjaka svakako je financijske naravi. Naime, limit Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nije se povećavao još od 2007. godine, iako se, primjerice, broj pacijenata koji dolaze iz drugih županija samo lani povećao za 12 posto. Podsjetimo, razina pružanja usluga u Općoj bolnici Bjelovar povećala se nabavkom nove aparature poput CT, novog skenera što dovodi do toga da bolnica pruža usluge, a ne može ih fakturirati HZZO-u. Stoga predstoje razgovori za povećanje limita od iduće godine, na što se ravnateljstvo intenzivno priprema.

– Općoj bolnici Bjelovar potrebno je da mi kao Županija budemo partneri, a ne samo osnivači, što je potrebno zbog niz stvari koje treba riješiti. Bolnica ima 71 specijalistu i 53 specijalizanta što po nama nije dovoljan broj. Deset specijalizanata i jedan specijalist koji su se javili na natječaj za mene predstavljaju tek početak onoga što slijedi, a to je veći broj specijalista. Mi ćemo davati daljnje pogodnosti našim specijalistima jer njih nedostaje i imaju najveće ovlasti unutar ovog dijela. Nećemo zaboraviti ni medicinske sestre niti tehničare, ali naglasak će biti na povećanju specijalista kako bi naši odjeli mogli raditi nesmetano – istaknuo je župan Damir Bajs. Što se financijskog stanja bolnice tiče, naglasio je da sporazum o preuzimanju stanja između resornog ministarstva i Županije još uvijek nije potpisan, ali i da bolnica ima 36 milijuna kuna manjka prihoda nad rashodima.

– Naša bolnica je u donjoj trećini, ali nismo najgori, jer pazilo se kako se trošilo. To znači da možemo očekivati poboljšanja i siguran sam da će ravnateljstvo napraviti sve kako bi se to popravilo. Mi moramo raditi na povećanju prihoda. Bolnica je napravila stručni dio, a to je obrazloženje povećanja limita, jer u našu bolnicu dolaze i pacijenti iz drugih dijelova Hrvatske. Imamo modernu dijagnostiku i niz novih stvari koji se mogu raditi u bolnici, a to znači da naši liječnici rade i više od limita i rade niz usluga za koje nisu plaćeni. Svi naši specijalisti preuzimaju pacijente i rade, a HZZO im to ne plaća. Ali mi ćemo uvijek prihvaćati pacijente jer to je naša obaveza – rekao je Bajs.

 

IZGRADNJA NOVE BOLNICE

70 milijuna kuna od države i Europe, ostatak na pleća Županije

Opća bolnica Bjelovar računa na 70-ak milijuna kuna iz nacionalnih, odnosno EU fondova. Podsjetimo, kao jedna od tel dvije opće bolnice, bjelovarska bolnica izrijekom je navedena kao zdravstvena ustanova koja se može prijaviti na natječaj za izgradnju Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP), gdje može povući 20 milijuna kuna. Dodatnih 50 očekuje se pak iz natječaja za izgradnju dnevnih bolnica. Također, otvara se mogućnost temeljem mjera Vlade Republike Hrvatske za sufinanciranjem troškova sredstava koje ulaze pod troškove regionalne samouprave.

Kako doznajemo, trenutno se vrše izmjene unutar postojeće građevinske dozvole, a temeljem projektnog zadatka za koji se očekuje da će obuhvatiti vrijednost projekta između 130 i 140 milijuna kuna i koji će biti usklađen s reformama koje su na snazi. Time bi troškovi izmjene projekta unutar građevinske dozvole bili prihvatljivi trošak za fondove EU, a rok prijave na spomenuti natječaj je do kraja 2020. godine. OB Bjelovar navedeni posao pripreme prijave odradit će u narednih nekoliko mjeseci i prijaviti projekt s zaokruženom financijskom konstrukcijom.