Do 30. lipnja u tijeku je akcija pod nazivom „Uklonimo azbestne krovove u Bjelovaru“. To tada bi vlasnici zgrada prekrivenih ovim opasnim materijalom, bjelovarskoj Gradskoj upravi ili na telefon 622-081 trebali dostaviti podatke iz kojih se iščitavaju, ne samo lokacije, već i zastupljenost ovog štetnog proizvoda na području grada. Ali, da ima onih do kojih nije pristigla ova informacija ili ne žele o vlastitu trošku zbrinuti spomenuti otpad, dokumentirao nam je prije nekoliko dana djelatnik bjelovarske Šumarije Željko Gustović, koji je u šumi pokraj Grginca snimio poveću količinu odloženih azbestnih ploča čiji je vlasnik, očito ne misleći o posljedicama, izabrao „najjednostavniji“ način njihova odlaganja. Po riječima Željke Bakran iz Odjela za ekologiju Hrvatskih šuma, Podružnice Bjelovar, divlja odlagališta na šumskom području nisu nikakva novost, bez obzira radi li se o opasnom ili nekom drugom otpadu.

Do sada bez kazni

-Prema Zakonu o šumama dužni smo ukloniti sav otpad koji se nalazi na području našeg gospodarenja, što uključuje i slučaj azbestnih ploča čije ćemo zbrinjavanje prema ugovoru s našim sakupljačem platiti tri kune po kilogramu bez PDV-a. Prema prvim procjenama, riječ je o toni odloženog materijala, ali kako nemamo podatke o ovom, ali ni drugim počiniteljima koji protuzakonito odlažu otpad, troškove uklanjanja ćemo snositi sami. Inače, za odlaganje bilo kakvog otpada u šumama predviđena je kazna od 5.000 kuna, ali se ne sjećam da je do sada bilo sankcija, pa čak i u slučaju poznatih prekršitelja – kaže Ž. Bakran.

Sve na vlastiti trošak

Međutim, tražeći odgovor na pitanje kako se građani koji su svoje azbestne krovove odlučili zamijeniti nekim drugim materijalima mogu riješiti ovog opasnog otpada ostali smo zatečeni činjenicom kako se ova ponajprije ekološko-zdravstvena incijativa na koju se godinama ukazuje, tretira daleko ispod očekivanog senzibiliteta mjerodavnih.
Naime, do kolovoza 2016. godine odvoz i zbrinjavanje otpada koji sadrže azbest za građane je bio besplatan jer je finaciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a obavljaju ga ovlaštene tvrtke čiji je popis objavljen na službenim stranicama. Kako je sav planirani novac za te namjene utrošen, uslijedila je službena obavijest Fonda o privremenom obustavljanju financiranja sustava prikupljanja i odlaganja te vrste građevinskog otpada, čije troškove preuzimanja i zbrinjavanja snose sami građani. Za sada se u jednom od priopćenja Fonda navodi kako novac za te namjene nije osiguran ni za ovu godinu te je stoga teško prognozirati kada bi se mogao očekivati nastavak poticanja zbrinjavanja.
Istodobno, prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Pravilniku o građevnom otpadu koji sadrži azbest, organizirat će se novi sustav sakupljanja i zbrinjavanja u koji će se uključiti i jednice lokalne samouprave.