BJELOVAR – I ove godine Bjelovarsko-bilogorska županija imat će svoju predstavnicu na izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Za to prestižno natjecanje, koje bi se trebalo održati 17. listopada u Pitomači priprema se Bjelovarčanka Ivana Plašć. Ivana živi u prigradskom naselju Ždralovi i sa suprugom Darkom već se dugi niz godina prioritetno bavi uzgojem magaraca, ali joj nisu strani niti mnogi drugi poslovi. Svestrana i visokoškolovana 39-godišnja Ivana osim što je brižna majka dvoje djece, Laure i Filipa, članica je i veslačkog kluba Sparta, a na Maratonu lađa natjecala se i s prvom kopnenom lađarskom ženskom ekipom, poznatim Nereidama.

Iznenađena pozivom

–  Ostala sam iznenađena kada su me nazvali iz organizacijskog odbora natjecanja za najuzorniju seosku ženu i rekli da su me prijavili moji Bjelovarčani. Naravno da sam počašćena i potrudit ću se na najbolji mogući način predstaviti i sebe, ali i svoj grad i županiju. Već osmišljavamo izgled stola na kojem će se sigurno naći sve što proizvodimo, od medice, orahovca preko ajvara do ljekovitih krema – priča Ivana.

Ivana i njen suprug prije pet su godina kupili prvi par magaraca, a danas na imanju imaju 55 prekrasnih i socijaliziranih magaraca i magarica. Čak11 magarica muzu i na dan dobiju do pet litara mlijeka koje prodaju. Potražnja je velika jer je magareće mlijeko poznato kao lijek za mnoge bolesti. Želja im je proširiti imanje i asortiman pa će se uskoro i u prodaji naći njihove raznovrsne kreme. Sve se to čini više nego dovoljnim da se naša predstavnica izdvoji od ostalih kandidatkinja. Tko zna, možda nam se ovaj 21. put opet posreći, baš kao i davne 2013. kada je titulu najuzornije hrvatske seoske žene ponijela Mirela Rajčević iz Paljevina, nedaleko Ivanske.

Ugledna u selu

Podsjetimo, izbor organizira Udruga Uzorne hrvatske seoske žene na čiji su se poziv kandidatkinje prijaviti mogle do kraja lipnja ove godine. Inače, najuzornija hrvatska seoska žena treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode, rukotvorine ili stvara umjetnička djela. Ujedno treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te treba pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.