Mateo Grgić, 23-ogodišnjak koji se iz Prgomelja preselio u Austriju prije sedam godina, novi je svjetski prvak u Wordskillsu. Svjetsko prvenstvo u vještinama održalo se u ruskom Kazanu, a nastalo je nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine kada je u ratom uništenoj Europi potrebna za vještim i vrijednim ljudima bila golema.

U Austriji cijene obrtnike

Mateo je zajedno s kolegom Austrijancem Alexanderom Krutzlerom osvojio zlato kao radnik u izradi betonskih konstrukcija.

– U Austriju sam upisao srednju građevinsku školu te nakon toga završio za prvostupnika građevine. Preuzela me je građevinska tvrtka PORR koja zapošljava oko 18 tisuća djelatnika. Nakon što su uvidjeli moje vještine i talent, poslali su me na natjecanje u izradi betonskih konstrukcija. Prošle godine osvojio sam državno prvo mjesto u Salzburgu te nakon toga u utorak, 27. kolovoza 2019. godine, svjetsko u Rusiji-Kazan kao prvak Austrije. Želio bih da se sve ovo događalo u Hrvatskoj i da sam prvak Hrvatske, ali na žalost nisam – kaže Mateo. Na pitanje o razlikama u prihvaćanju obrtnika u Austriji i Hrvatskoj odgovara kako je ta razlika ogromna.

Besplatno školovanje

– U Austriji je školovanje besplatno, a ja od svoje 15. godine primam plaću. I radni staž se vodi od 15 godina. Oni vode računa o tome da je učenik motiviran. Najveća podrška na izazovnom putu do svjetskog prvaka pružali su mu obitelj, ali i njegov poslodavac. Prgomelje mu, kaže, jako nedostaje i skoro svaki vikend vraća se u Bjelovar. Kaže i kako je dosta njegovih susjeda otišlo u Austriju i dodaje da su svi mahom uspjeli. Na pitanje bi li se vratio u Hrvatsku odgovara vrlo jednostavno:

– Bih, pod uvjetom da je sve isto kao u Austriji.