Uspješnu bjelovarsku informatičku tvrtku IN2trace, specijaliziranu za razvoj softverskih rješenja u području serijalizacije u farmaceutskom sektoru, potkraj travnja kupila je indijska tvrtka ACG Inspection Systems. IN2trace bila je članica IN2 grupe, najveće hrvatske softverske grupacije s više od 600 zaposlenika pozicioniranih u šest država regije.

Prema uvjetima ugovora, ACG Inspection Systems dobio je prava na imovinu i intelektualno vlasništvo tvrtke u području softvera za serijalizaciju u farmaceutskoj industriji, dok IN2 grupa zadržava pravo na intelektualno vlasništvo nad softverom u drugim područjima. Povod za ovu proširenje ACG-ove ponude krije se u činjenici da će u većini razvijenih država serijalizacija u farmaceutskoj industriji postati obvezna kroz par godina. Sve veći broj krivotvorenih lijekova na tržištu problem je koji se značajno može suzbiti serijalizacijom, postupkom koja podrazumijeva označavanje svakog originalnog proizvoda jedinstvenim barkodom kojim se može provjeriti njegovo porijeklo.

– Zahvaljujući svojoj globalnoj prisutnosti indijska tvrtka će lakše doprijeti do velikih korisnika u globalnoj farmaceutskoj industriji i ponuditi im cjelovita rješenja za serijalizaciju koja smo do sada razvili u okviru IN2 grupe – kazao je Bjelovarčanin Krešimir Đuračić, direktor tvrtke IN2trace.

 Pokretač napredne tehnologije

IN2 grupa svoju budućnost u području serijalizacije i sljedivosti vidi u ponudi rješenja za industriju hrane i pića, duhansku industriju, elektrotehničku industriju, industriju automobilskih dijelova i druge. Tim rješenjima serijalizacija štiti originalne proizvode od kopija, olakšava procedure poput opoziva proizvoda, preko mobilnih aplikacija poboljšava marketing i komunikaciju s kupcima te na druge načine jača snagu branda proizvođača i povjerenje u njegove proizvode.

– Akvizicija IN2Tracea je još jedan važan korak ka konsolidaciji naše globalne prisutnosti u track&trace području. Akvizicija osnažuje temelj za proizvodnju, podršku i razvoj ACG Inspectiona u Europi, podiže našu ekspertizu u serijalizaciji te proširuje našu ponudu proizvoda za korporacije. Ovu akviziciju vidimo kao ključni pokretač prihvaćanja napredne tehnologije serijalizacije od strane farmaceutskih proizvođača – rekao je Ettore Cucchetti, predsjednik Uprave tvrtke ACG Inspection Systems. Po završetku procesa prodaje, novi vlasnici preimenovat će kupljenu tvrtku, a IN2 grupa nastavit će poslovati na području serijalizacije koristeći ime IN2trace. U iskoraku IN2 grupe na globalno tržište s rješenjima za serijalizaciju, pomoći će i nedavno osnovane tvrtke u Londonu i Singapuru.

S druge pak strane, kupnja tvrtke IN2trace nije prvo ulaganje ACG-a na području Hrvatske. Prije točno deset godina kupili su Lukaps, ludbrešku tvrtku za proizvodnju kapsula koja je bila pred zatvaranjem, a sada u nju ulažu 35 milijuna eura, i to u izgradnju novih proizvodnih pogona.