BJELOVAR – Liječnički tim na čelu s vrhunskim hrvatskim traumotologom-ortopedom prim. Ivanom Benčićem, dr. med. nedavno je u bjelovarskoj Općoj bolnici izveo povijesni zahvat za našu zdravstvenu ustanovu. U kirurškoj sali bjelovarske bolnice napravljena je prva potpuna endoproteza ramena ili tzv. “umjetno rame”. Operacijski zahvat izveden ja na pacijentici kojoj je nakon pada i udarca u rame radiološkom obradom ustanovljen multifragmentni prijelom proksimalnog dijela nadlaktične kosti.

-Ovakav tip proteze se zove reverzna ili obrnuta zbog obrnutih odnosa nosivih površina. Za razliku od standardnih proteza, čija se funkcija zasniva na mišićima rotatorne manšete, obrnuta proteza zasniva se samo na funkciji deltoidnog mišića. Kad su mišići rotatorne manšete teško oštećeni, posebice ako je zglob zahvaćen i artritisom, indicirano je postavljanje ovakve vrste proteze – objašnjava dr. med. Neven Mesar, bjelovarski kirurg koji je zajedno s prim. Benčićem, dr. med. izveo ovu operaciju.

U normalnom ramenom zglobu glavica nadlaktične kosti uliježe u glenoidnu udubinu, dok je kod reverzne proteze ramena taj odnos obnrunut, tj. glavica se postavlja u mjesto glenoidne udubine, a nova udubina se rekonstruira na nadlaktičnoj kosti. Domaći liječnički stručnjaci još ističu kako nakon toga deltoidni mišić koji prekriva rameni zblog omogućava pokrete ruke. Drugim riječima ovaj tip operacije omogućuje pacijentima ponovni opseg pokreta rukom, s olakšanjem bolova, a uz zadovoljstvo pacijenta. U svakom slučaju povijesni iskorak za bjelovarsku bolnicu u kojoj se u posljednje vrijeme izvodi sve više i mnogih drugih do sada u našoj bolničkoj ustanovi nedostupnih operativnih zahvata.

Foto – ilustracija