Visoka razina nezaposlenosti i dalje je vjerojatno jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, a prema izvještaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem kolovoza u Gradu Čazmi situacija i nije bila toliko loša po tom pitanju kao što je bila unazad nekoliko godina. Koncem kolovoza Grad Čazma je sa svojih 36 naselja imao 339 nezaposlenih osoba, od čega je evidentirana 201 žena i 138 muškaraca. Gledano po obrazovnoj strukturi, bez završene škole na Zavodu je bilo 28 osoba, njih 78 samo sa osnovnom školom, najviše, čak 209 sa srednjom školom, dok su u potrazi za poslom bile i 24 osobe s višom i visokom stručnom spremom.

Pristigli podaci

-Izvješćem o financijskim rezultatima poslovanja poduzetnika Bjelovarsko-bilogorske županije za 2016. godinu podaci su pristigli od Fine i Hrvatske gospodarske komore, Grad Čazma se uzdigao uz sam vrh po apsolutnim i postotnim brojkama. Čazma je sa 127 milijuna kuna izvoza drugi grad, odmah iza Bjelovaru po izvozu u 2016. godini. Svih 18 općina ukupno imaju izvoza 87 milijuna kuna, Grad Garešnica 76 milijuna kuna, Daruvar 46 milijuna kuna, a Grubišno Polje 46 milijuna kuna – istaknuo je direktor Komunalija, gradske tvrtke koja zapošljava stotinjak ljudi, Ivan Beljan, koji je ujedno i član Gradskog odbora za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Čazme.

-Kad je riječ o prosječnoj neto plaći i tu je Čazma odmah iza Bjelovara, s prosječnom plaćom od 3807 kuna, što je tek stotinjak kuna manje nego u Bjelovaru, a iza Čazme su i Grubišno Polje i Daruvar i Garešnica. Gledano po prihodima u postocima Čazma se također nalazi na drugom mjestu te u ukupnim prihodima županije sudjeluje sa 10,2 posto – otkrio je Beljan i dodao da je i u kategoriji prihodi po glavi stanovnika Čazma također na drugom mjestu, odmah iza Bjelovara.

Pozitivni trendovi

-Komunalije sa svojim pripadajućim firmama prvi put u 50 godina postojanja zapošljavaju troznamenkasti broj radnika te ih je i dalje u gradskoj tvrtki zaposleno više od stotinu. Zaposlili bismo još desetak muške radne snage kada bi ih i uspjeli pronaći na prostoru Grada Čazme i okolice, neovisno o 138 radnika na Zavodu za zapošljavanje, no to je već stara priča i nadam se da će se do sljedeće godine i početka sezone radova i ta situacija promijeniti. Što se tiče investicija postojeće industrije u Gradu Čazmi imaju pozitivne trendove, osobito autoprijevozničke, metalne, drvne industrije, poljoprivrede i komunalne djelatnosti. Postoje i naznake za investicije u izgradnji nove farme koju u Prokljuvanima kraj Čazme planira graditi tvrtka Valipile te još nekih investicija – zaključio je Beljan.