Policija je temeljem sudskog naloga krajem prošlog tjedna obavila pretragu stana i drugih prostorija koje koristi 52-godišnjak iz Bjelovara, a tom je prilikom kod njega pronađen pravi arsenal oružja i municije. Držao je ovaj Bjelovarčanin u svojim objektima jednu poluautomatsku pušku, pušku ručne izrade, jednu ručnu bombu, 250 grama baruta, 53 komada različitog streljiva, dvije dimne školske kutije, dvije inicijalne detonatorske kapisle, pet upaljača za ručnu bombu, dva imitatora topovskog udara, više komada dijelova za razne vrste vatrenog oružja.

Sve pronađeno oružje i streljivo ovaj je 52-godišnjak imao u posjedu nezakonito tako da protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, a za posjedovanja streljiva za koje ne posjeduje oružni list slijedi i prijava Prekršajnom sudu u Bjelovaru – izvijestili su iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, a kako smo neslužbeno uspjeli saznati, ovaj je Bjelovarčanin ubrzo završio i na Odjelu psihijatrije Opće bolnice Bjelovar, gdje je zadržan na liječenju.

Predajte oružje bez sankcija

Iako je od završetka Domovinskog rata završilo već više od dvadeset godina, očigledno mnogi i dalje u svojim domovima skrivaju veliku količinu oružja, municije i minsko-eksplozivnih naprava. Bez obzira što akcija dobrovoljne predaje oružja “Manje oružja, manje tragedija” koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova traje već godinama i građani se bez ikakvih sankcija mogu riješiti oružja koje i dalje posjeduju ilegalno, mnogi se i dalje ne odlučuju na to jer možda čekaju neki novi rat pa da budu spremni. Prema podacima PU Bjelovarsko-bilogorske, u 2017. godini dragovoljno je predano 25 komada raznih pušaka, 6 komada pištolja i revolvera, više od 14 tisuća komada streljiva različitog kalibra, 63 ručne bombe, 26 mina, 25 ostala rasprskavajuća oružja te 11,4 kilograma različitog eksploziva.

Obavijestite policiju

– Zbrajajući rezultate možemo konstatirati da je iz godine u godinu sve veći broj dragovoljno predanog oružja i streljiva te nešto manje eksplozivnih sredstava, što zasigurno znači da građani prepoznaju dobrobiti ove akcije. Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak – ističu iz policije i napominju da se dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje u koje spada automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.

– I nadalje pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje, streljiva ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj namjeri dragovoljne predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način – napominju iz policije i dodaju da će oni koji se ogluše na ove apele te i dalje nastave u svojim domovima skrivati neprijavljeno oružje, kazneno ili prekršajno odgovarati.