Piše: Vedran Cindrić

Lovački savez Bjelovarsko – bilogorske županije na čelu s Matom Kovačevićem prvi je u Hrvatskoj krenuo u borbu protiv novog parazitskog nametnika, velikog američkog metilja koji sve više napada divljač, a najviše stradavaju srne i jeleni. Stoga, kako bi se spriječilo širenje daljnje bolesti, u prostorijama Lovačkog društva ‘Fazan’, koji se nalazi u Obrovnici, okupili su se lovozakupnici Lovnog ureda Bjelovar gdje im je dr. sc. Dean Konjević s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu objasnio opasnog velikog američkog metilja te za svako lovište Lovnog ureda Bjelovar pripremio određenu količinu hrane s lijekom.

– Krenuli smo s liječenjem velikog američkog metilja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Riječ je o metilju koji nije naš autohtoni već američki i riječ je o parazitskoj zajednici s nositeljima koji nisu prilagođeni na taj metilj. Srna je najlošiji nositelj i najgore prolazi iz razloga što taj metilj razara jetru od čega srne ugibaju, pojašnjava Konjević i dodaje.

Potencijalni nositelji

– Drugi potencijalni nositelji su jeleni i divlje svinje, koji se ipak malo bolje nose s tim metiljem. Mi smo odlučili liječiti srne i jelene za sada, a kao što rekoh, daleko je najviše ugrožena srna. Inače, taj nametnik je vrlo opasan i može izazvati velike posljedice. Naime, jedan metilj izlučuje četiri tisuće jajajšaca, a od četiri tisuće jajašaca nastane 10 tisuća metilja. Mi smo inače pregledali 115 jetara srna koje su nam prikupili lovci Bjelovarsko-bilogorske županije i šest-sedam ih je bilo pozitivno. Stoga smo za lovozakupnike Lovnog ureda Bjelovar, ali i sve druge Lovne urede u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pripremili lijek koji smo pomiješali s kukuruznim zrnom koji će se otpremiti u šume na hranilišta divljači i to u dvije faze. Prva faza je ovih dana, a druga za dva tjedna, pojasnio je Konjević. Dodao je da se jelenima hrana s lijekom izlaže pet dana za redom na način da se na deset jelena u matičnom uredu podijeli 4,5 kilograma hrane pomiješane s lijekom.

Dr. sc. Dean Konjević u hranu za srne i jelene stavio je lijek protiv metilja

– Lijek za srnu ima malo intenzivniji miris stoga sam savjetovao lovcima da prvo tu hranu s lijekom ostave nekoliko dana na vjetru da se prozrači tako da srnama ne bude odbojan. Također, lovci su dužni kasnije prikupiti sva jetra od srne i jelena da vidimo što se događa i kako su reagirali na lijek jer vrlo je važno suzbiti tu invaziju, naglasio je Konjević koji je osobno za sve lovozakupnike pripremio hranu s lijekom za divljač koju su kasnije lovci prebacili do hranilišta u šumu.

Predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Mato Kovačević nije krio zadovoljstvo ovom akcijom kao i velikom odazivu lovozakupnika koji su ovaj problem shvatili ozbiljno.

Krenulo u Baranji

– Veliki američki metilj prvi put se pojavio u Baranji 2001. godine. Onda su negdje 2006. godine na tom području Hrvatske šume počele s liječenjem, međutim vrlo brzo su prestali jer, navodno, nije bilo sredstava. No, kako je vrijeme prolazilo tako se taj američki metilji proširio s istoka Hrvatske do nas, kaže Kovačević i nastavlja:

– Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije prvi je u Hrvatskoj organizirao liječenje divljači. Okupili smo sve lovozakupnike i koncesionare u županiji i drago mi je da su se svi odazvali kako bismo to sustavno pokušali riješiti. Mislim da je to jedini način da riješimo invaziju tog nametnika. No, također smatram da je to državni problem jer zahvaća veći dio Hrvatske stoga bi se to sve trebalo odrađivati na razini države. No, vjerojatno je manjak sredstava u proračunu za tu svrhu, kaže Kovačević, no dodaje kako postoji način da se novac namakne za tu svrhu.

– Mislim da bi se novac koji se slijeva od koncesionara i općenito lovaca u državni proračun mogao usmjeriti u borbu protiv američkog metilja. Na istoku države se već osjeća da populacija divljači pada zbog tog problema. Mi smo na nekim našim lovištima zbog metilja zabranili odstrel srna, to jest Bjelovarsko-bilogorska županija je to učinila na naš zahtjev s nadom da tako podignemo tu populaciju, kaže Kovačević i dodaje da je hrana s lijekovima podijeljena i u Lovnom uredu Čazma, Garešnica, Grubišno Polje i Daruvar.

– Cijela županija je sada pokrivena. Vrijedni lovci su diljem županije odnijeli hranu s lijekom u hranilišta i mislim da smo s tom akcijom napravili jako dobru stvar. To nas je sve koštalo oko 150 tisuća kuna s tima da nam je Bjelovarsko-bilogorska županija financijski pomogla da zaokružimo cijelu priču, zaključio je Kovačević.