Gradska uprava, sudeći prema priopćenju bjelovarskog HSLS-a, ipak će ispoštivati jednoglasnu odluku gradskih vijećnika da roditelji i skrbnici trećeg i svakog sljedećeg djeteta budu oslobođeni plaćanja vrtića i u slučaju da vrtić pohađa samo jedno dijete, a ne sva tri, kao što je bilo do početka ove godine.
U priči prepunoj obrata za najnoviji nastavak potrudio se HSLS, stranka čiji je predsjednik ujedno i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Nakon što je Bjelovarac.hr danas objavio da brojni vijećnici iz redova oporbe, ali i vlasti, smatraju da se uvođenjem imovinskog cenzusa kao uvjeta za oslobađanje plaćanja vrtića krši odluka Gradskog vijeća, iz bjelovarskog HSLS-a stiglo je priopćenje u kojem, među ostalim, stoji da ta stranka odustaje od namjere uvođenja imovinskog cenzusa, dakle zaobilaženja odluke Gradskog vijeća.
– Stav HSLS-a je jasan, a to je da roditelji čije su plaće 20.000 kuna ne trebaju biti oslobođeni plaćanja vrtića – stoji u priopćenju, iako su prije nepunih mjesec dana i sami vijećnici te stranke glasovali da vrtić bude besplatan roditeljima i skrbnicima trećeg i svakog sljedećeg djeteta, neovisno o visini njihovih plaća.
Ako je, dakle, suditi po priopćenju HSLS-a, roditelji i skrbnici trećeg i svakog sljedećeg djeteta trebali bi biti oslobođeni plaćanja vrtića od početka ove godine, a što će se dogoditi s onima koji su već podmirili račune za siječanj, ostaje za vidjeti.

Priopćenje HSLS-a prenosimo u cijelosti:

Vezano uz temu trebamo li roditelje čije plaće iznose više do 20 000 kuna osloboditi plaćanja vrtića, HSLS ima jasan stav. U vrijeme kada manje od 50% naše djece uopće može ići u vrtiće, populističko dodvoravanje biračima i spin o “besplatnom vrtiću” jasno pokazuje da je s početkom 2021. godine započela predizborna kampanja.

Stav HSLS-a je jasan, a to je da roditelji čije su plaće 20.000 kuna ne trebaju biti oslobođeni plaćanja vrtića. Smatramo da bi to bila loša poruka na što upućuju i reakcije predstavnika svih vrtića grada Bjelovara. Isto tako, politika kojom smo obnovili sve vrtiće u Bjelovaru, izgradnja novih vrtića u gradu u kojem u zadnjih 50 godina nije izgrađen novi vrtić te smanjivanje cijene vrtića sa 750 kuna na 500 kuna jasno govori kako radimo i što je cilj. Više od 80 milijuna kuna uloženo je u vrtiće u ovome mandatu i to ćemo nastaviti.

Obzirom da je danas postignut dogovor između HDZ-a, SDP-a i liste Damir Bajs da su za oslobođenje svih roditelja plaćanja vrtića za treće dijete, nećemo raditi problem i nećemo ići na cenzus i uvođenje socijalnog kriterija.

Svjesni smo da je izborna kampanja krenula i da se svi žele dodvoriti biračima i teško je voditi razumnu raspravu u ovakvoj atmosferi.

Želimo svima puno sreće u predstojećoj kampanji, nadam se da ćemo imati što više kandidata kako bi građanima pružili što veći izbor, pa oni koji misle da roditelji s primanjima od 20.000 kuna ne trebaju plaćati vrtića neka to i ponude građanima. I onima čija djeca idu u vrtiće, ali i onima koji ne mogu poslati svoju djecu u vrtić. Naglašavamo, više od 50% djece ne ide u vrtić.

Bjelovarčanke i Bjelovarčani će sami prosuditi između konkretnih rezultata i poboljšanja standarda svih vrtića s ciljem da se izgrade novi vrtići i da sva djeca mogu u vrtiće i populističkih obećanja o “besplatnom vrtiću”.