BJELOVAR – Vjerovali ili ne, ali zadnja prvenstvena utakmica Prve županijske lige odigrana je prije točno devet mjeseci. Tada je završio jesenski dio natjecanja prošle sezone nakon kojeg je Bilogorac iz Velikog Trojstva bio prvak s bodom prednosti ispred gudovačke Laste i Trnskog, a Boris Drlja i Bernard Pratljačić su sa po 13 postignutih pogodaka bili najbolji strijelci lige. Nakon te ogromne stanke županijska Primera ponovo otvara svoja vrata, međutim, ovom prilikom u jednom drugom raspoloženju i po nekim drugim pravilima. Koronavirus je učinio svoje i sad on diktira tempo i odlučuje o tome da li će se nogomet uopće igrati na županijskim igralištima, ali i do kada će se igrati.

Brestovac jedini subotom

Usprkos koronavirusu Prva ŽNL u novu sezonu starta s istim ambicijama i s još većim žarom. ‘Primera’ će i u novoj sezoni brojati 14 klubova, što se iz iskustva pokazao optimalnim brojem. Za razliku od prošle, polovične sezone, jedina razlika je u tome što je Bilogorac kao jesenski prvak otišao u Četvrtu ligu iz koje nitko nije ispao, a zamijenio ga je Skok iz Skucana kao predstavnik Druge ŽNL. Na Plenumu klubova održanom na Gudovačkom sajmu potvrđeno je da Žarko Čanađija ostaje povjerenik za natjecanje, da i Živko Slijepčević ostaje disciplinski sudac, a da će umjesto Nikole Marinčića, koji je otišao u Njemačku, povjerenik za suđenje biti provjereni Išam Gadžo. Ova trojka velika je garancija za ispravno i pošteno natjecanje, dok je sve ostalo ponovo na igračima.

– Dogovoreno je da liga starta 22. i 23. kolovoza utakmicama prvog kola s time što će jedino Brestovac svoje domaćinske utakmice igrati subotom, dok će ostali klubovi igrati nedjeljom u poslijepodnevnim terminima. Veseli nas što su svi klubovi svjesni težine i ozbiljnosti novo nastale situacije vezane uz koronavirus, tako da su gotovo sva pitanja klupskih predstavnika bila vezana uz koronavirus i što ako se taj virus pojavi u klubovima – rekao je Miroslav Jurišić, tajnik županijskog nogometnog saveza koji je dodao.

– Naime, ukoliko se u pojedinom klubu pojavi igrač pozitivan na korona virus, naredna utakmica tog kluba biti će odgođena za najmanje 15 dana koliko traje izolacija. To znači da će najvjerojatnije biti odgođena i slijedeća utakmica iza ove odgođene, s time da će se te utakmice odigrati u dogovoru s klubovima i u prvom slobodnom terminu. Možda preko tjedna, a možda i nakon jesenskog dijela prvenstva. U svakom slučaju, sve će se raditi u dogovoru s županijskim stožerom za civilnu zaštitu i epidemiologom, s time što nema potrebe da svi igrači idu u samoizolaciju – kazao je tajnik Jurišić.

Četiri favorita

Činjenica je kako su klubovi i dalje ostali vjerni ‘utakmicama nedjeljom’ i kako teško prihvaćaju igranje subotom. Brestovac je napravio puni pogodak što igra subotom, a na dobrom je putu i Trnski iz Nove Rače koji ozbiljno razmišlja kako bi svoje domaćinske utakmice ubuduće igrao pod reflektorima u noćnom terminu. To razmišljanje je za svaku pohvalu jer tada bi igrači imali vremena pogledati utakmice ostalih klubova, dok bi te noćne utakmice svakako bile puno bolje posjećene. Bilo kako bilo, koliko je god prošla jesen u Prvoj ŽNL bila izjednačena i uzbudljiva, toliko će i nova jesen biti bogata brojnim favoritima za naslov, ali i velikim iznenađenjima i nepoznanicama u borbi za ostanak u županijskom prvoligaškom društvu. Zbog duge stanke teško je govoriti o favoritima i o klubovima koji će voditi borbu za ostanak, međutim, vjerujući prijelaznom roku, vjerujući pričama nogometnih kužera, a prije svega vjerujući odigranim pripremnim utakmicama, među favorite za naslov istaknuli su se Kamen iz Sirača, Lasta iz Gudovca, BŠK iz Brezovca i Trnski iz Nove Rače. Toj velikoj četvorki prijeti Bilo iz Velike Pisanice, dok je Ribar iz Končanice svima velika nepoznanica, isto kao i Skok iz Skucana koji će po nekima pomrsiti račune vodećim momčadima, ali i koji bi se vrlo lagano mogao naći među borcima za ostanak. U toj borbi za izbjegavanje dna ljestvice svakako će se ponovo naći Sloga s Križevačke i Dapci, a očito će trebati odigrati nekoliko kola kako bi se vidjela snaga i mogućnosti Brestovca, Rovišća, Hajduka, Gordowe i posebno Tomislava iz Bereka koji je pojačan s nekoliko Brazilaca.

Neizvjesno prvo kolo

Precizniji odgovor na pitanje o mogućnosti pojedinih klubova u novoj sezoni dati će utakmice prvog kola. Naime, derbi se igra u Siraču gdje Kamen dočekuje brezovački BŠK i taj sraz pokazati će koliko su utemeljene najave o borbi za naslov u oba tabora. Zanimljiva utakmica odigrati će se i na Križevačkoj gdje Slogi u goste dolazi Skok. I ta će utakmica pokazati da li Skok pripada gornjem ili donjem domu ljestvice županijske Primere, a pokazati će što se od Sloge može očekivati. Utakmica istine odigrati će se i u Garešničkom Brestovcu gdje gostuje Roviće, a uzbudljivo će biti i u Končanici gdje gostuje Bilo koje se potajno nada mjestu među vodećima. Trnski je veliki favorit protiv Dabaca, a favoritom se smatra i Lasta koja na svom Gudison parku dočekuje Gordowu, dok se u Hercegovcu očekuje neizvjesna i potpuno otvorena utakmica. No, sve je ovo ‘račun bez krčmara’ i prvo treba skočiti pa tek onda kazati hop. Koronavirus je uzeo maha u županiji i već je sad veliko pitanje što će biti s nogometom.