Bjelovarčani koji su se prošle godine žalili jer je božićni sajam počeo nakon prve Adventske nedjelje, ove su zime došli na svoje. Poznata gradska manifestacija službeno je otvorena baš na sam početak adventa, a potrajala je sve do 7. siječnja, dakle više od mjesec dana. No, da se pita samo direktoricu Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Anu Kelek, koja je drugu godinu za redom bila zadužena za planiranje većine detalja, božićni sajam trajao bi najduže dva tjedna.

-Za grad veličine Bjelovara to je sasvim dovoljno. Mislim da bi se sa mnom složila i većina izlagača koji su mi se požalili kako ove godine i nisu baš puno zaradili. Iskreno se nadam da će se to u budućnosti promijeniti i da će Bjelovarčani spoznati kako bi u ovakvim prigodama bilo zgodno ostaviti koju kunu našim poljoprivrednicima, obrtnicima i udrugama. Nije li bolje kupiti med od malog proizvođača na štandu u gradskom parku nego u trgovačkom centru? – kaže Kelek. Razloga za nezadovoljstvo nemaju tek ugostitelji koji su tijekom svih mjesec dana poslovali odlično. Uz njihovih šest, na sajmu je ove godine bilo još 20-ak štandova, na kojima se izmijenilo 50-ak izlagača. Za sve osim za ugostitelje štandovi su bili besplatni. Pun pogodak bio je i zabavni program u sklopu kojeg se svakoga dana sajmovanja u parku nešto događalo, bilo da je riječ o koncertima, radionicama za najmlađe, predstavama i sl.

-Prilikom slaganja programa, nastojali smo uzeti u obzir i poznate pjevače, kao što su Nina Kraljić, Ivana Husar ili Kim Verson, ali i naše domaće bendove i druge glazbenike. Pritom moram posebno pohvaliti učenike i profesore Glazbene škole Vatroslava Lisinskog koji su zaista bili sjajni – ističe naša sugovornica.

Za cjelokupni je program ove godine iz gradskog proračuna izdvojeno 200-tinjak tisuća kuna. I baš kada su građani, nakon niza godina, počeli hvaliti gradske turističke manifestacije i turističku zajednicu pod čijim su okriljem one nastale, stiže vijest kako ih već od ove godine ista ta turistička zajednica više organizirati. Naime, na posljednjoj prošlogodišnjoj Skupštini TZ Bilogora-Bjelovar odlučeno je da se taj posao ubuduće prepusti koncesionarima.

-Teoretski, to je dobra odluka jer Turistička zajednica zaista nema ni financijskih sredstava ni logistike za organizaciju ovakvih manifestacija i sve ovo do sada nam je oduzimalo puno vremena koje bismo trebali uložiti u neke druge projekte. Nadam se da će priča oko izbora koncesionara biti potpuno transparentna i da će biti izabrani najbolji ljudi za provođenje ovako važnih priča. TZ se neće u potpunosti isključiti iz Terezijane, Adventa i drugih manifestacija, no ograničit ćemo svoje sudjelovanje na organizaciju kulturnog dijela programa i sl. – poručuje Kelek.