Prema Zakonu o grobljima i Odluci o grobljima, korisnici koji ne plaćaju grobnu naknadu snose posljedice predviđene člankom 14. Zakona o grobljima u kojemu stoji: “Grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena 10 godina smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje, ali tek 15 godina od posljednjeg ukopa u grob odnosno 30 godina od ukopa u grobnicu.”

 Bez krajnje mjere

U bjelovarskom Komunalcu, pod čijom su upravom 34 groblja u vlasništvu Grada, još nisu morali posegnuti za ovakvom krajnjom mjerom u sankcioniranju neplatiša, potvrdila je za Bjelovarac Katica Muškinja Matoš, no dugova i dužnika za grobnu naknadu ima na pretek. Samo na gradskim grobljima Borik i Sveti Andrija, primjerice, u Komunalčevim se financijskim knjigama vodi 8.712 obveznika plaćanja ove naknade. Ako se zna da je na računima obveznika ispisan godišnji iznos od 125 kuna za jedno grobno mjesto, jednostavnom jednadžbom može se izračunati kako bi, pod uvjetom bezuvjetne građanske discipline, za troškove održavanja groblja Komunalac morao prihodovati najmanje milijun kuna, što se u pravilu ne događa.

Katica Muškinja Matoš, inače voditeljica usluga Groblja, kaže kako je tijekom 2016. godine za sve 34 lokacije koje održava Komunalac, fakturirano ukupno 2,214 milijuna kuna, računajući i PDV.

-Godina je zaključena s naplaćenim iznosom od 2,118 milijuna kuna. Pri tomu treba naznačiti kako se od toga 1,881 milijuna odnosi na potraživanja iz tekuće godine, a 237 tisuća na dugove iz ranijih razdoblja. Time je ostvareni stupanj naplativosti potraživanja na godišnjoj razini dosegnuo 96,1 posto – kaže Muškinja Matoš.

Napominje kako se postupci naplate preostalih potraživanja nastavljaju tijekom tekuće godine, poduzimanjem svih dostupnih pravnih radnji. Potonje radnje neizostavno podrazumijevaju i suradnju s javnim bilježnikom i Finom, što potvrđuje podatak kako su u Komunalcu do sada pokrenuta 403 ovršna postupka, protiv najupornijih neplatiša.

Formiranje cijene

Inače, godišnja cijena grobne naknade za održavanje od 125 kuna s PDV-om za jedno grobno mjesto, formirana je na temelju troškovnika održavanja groblja uz suglasnost Grada Bjelovara. U ovaj su iznos obračunati troškovi održavanja zelenih površina groblja, zbrinjavanja otpada, održavanje staza i putova te pratećih objekata. Kako Komunalac u svojoj ponudi naznačuje i usluge izgradnje grobnica, nije na odmet znati sadržaj cjenika. Primjerice, izgradnja grobnice na Boriku bez okvira za dva ukopa stoji nešto više od 13 tisuća, a s okvirom od „samoborca“, preko 17 tisuća kuna.