Čakovčanin kojem je na Europskom sudu za ljudska prava dosuđena odšteta od tisuću eura zbog povrede prava u Zatvoru u Bjelovaru, doznajemo, nije jedini zatvorenik koji od države potražuje novčanu naknadu. Do kraja prošle godine, naime, za je institucija evidentirala čak 40 sličnih zahtjeva zatvorenika temeljem kojih su podnesene tužbe nadležnim sudovima.

Zaštita prava

– Zatvorenici tijekom izvršavanja kazne zatvora uživaju zaštitu temeljnih prava utvrđenih Ustavom RH, međunarodnim ugovorima i Zakonom o izvršavanju kazne zatvora. Navedenim zakonom jamči se poštovanje ljudskog dostojanstva, a zabranjeni su i kažnjivi oblici mučenja, zlostavljanja i zabranjeni su nerazmjerni postupci održavanja reda i stege. Zatvorenik koji je bio žrtva zabranjenih postupaka ima pravo na naknadu štete – pojašnjava upravitelj Zatvora u Bjelovaru Drago Ivančić dodajući da su zatvorenici koji namjeravaju podnijeti tužbu protiv RH, prije podnošenja tužbe dužni obratiti se zahtjevom za mirno rješenje spora državnom odvjetništvu.
– U 40 postupaka u pravnoj stvari tužitelja radi naknade štete zatvorenici su zahtijevali sveukupnu isplatu od 5,3 milijuna kuna i zakonske zatezne kamate koje teku od dana podnošenja zahtjeva. Navedeni parnični postupci ne odnose se na uvjete izdržavanja kazne zatvora samo u Zatvoru u Bjelovaru, nego i u drugim kaznenim tijelima, od čega je dio kazne izvršavan i u Bjelovaru, a preostali dio u drugim kaznenim tijelima – kazao je Ivančić i dodao da su prvostupanjski sudovi odbili kao neosnovane zahtjeve u 11 postupaka u kojima je traženo da RH tužiteljima isplati iznos veći od milijun kuna kuna te zakonske zatezne kamate i parnični trošak.

Naknada troškova

– Osim što su presudama u cijelosti odbijeni tužbeni zahtjevi zatvorenika, također im je naloženo nadoknaditi troškove parničnog postupka u prosječnim iznosima od 6300 kuna ili sveukupno 57 tisuća kuna. Najveći potraživani iznos iz tužbe je u iznosu od 960 tisuća kuna koji je podnio zatvorenik radi povrede prava osobnosti, tj. narušenog tjelesnog, psihičkog i duševnog integriteta te dostojanstva. Tužitelj je osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, starosti 40 godina, počinitelj je kaznenog djela ubojstva i osuđen na kaznu zatvora od 11 godina. U Zatvoru u Bjelovaru je boravio 483 dana, a parnični postupak se vodi na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu – otkrio je Ivančić i dodao da je unatoč tadašnjoj visokoj prekapacitiranosti zatvora očito da je ostvaren visok stupanj poštivanja propisanih prava zatvorenika.