Ako je suditi po statistikama, stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije najviše se vole stiskati u krevetu početkom godine, za vrijeme hladnih siječanjskih dana, kada temperature padnu ispod ništice, a izlazak u grad postane prava avantura zbog neočišćenog snijega ili pak “debelih hladnoća”. Godinu je, čini se prema statističkim podacima, u Bilogori najbolje započeti plodnim odnošajem, dok se za platonsku ljubav rezerviran lipanj. Tada smo, naime, seksualno najmanje aktivni, a vrijeme s partnerom provodimo vjerojatno planirajući ljetovanje ili u razgovoru o drugim temama.
Naravno, Državni zavod za statistiku, koliko god to bilo atraktivno, ne bilježi izravno seksualne navike žitelja Bjelovarsko-bilogorske županije, no navedeni podaci mogu se iščitati iz podataka o broju rođene djece po mjesecima, što je kategorija dostupna u publikaciji “Prirodno kretanje stanovništa” koju DZS izdaje jednom godišnje. Prema onoj najsvežijoj, dakle onoj u kojoj se podaci odnose na 2014. godinu, na području Bjelovarsko-bilogorske županije rođeno je 1.040 djece, u prosjeku njih 87 mjesečno. Pri tomu, rekord svakako drži rujan sa stotinu novorođenčadi, a najveći “podbačaj” dogodio se u veljači, kada je rođeno tek 70 beba. Iako, ponovimo, siječanj u Bilogori slovi za najplodniji mjesec, statistika ne bilježi veliku razliku između novorođenčadi začetih tijekom hladnih zimskih mjeseci i tzv. “ljetnih beba”.
Vremenski uvjeti nisu presudni
Dapače, od rujna do veljače začeto je 516 bilogorskih beba, a od ožujka do kolovoza njih 524. Time u vodu pada i naša intuitivna misao da se više seksamo izvan turističke (pa i građevinske) sezone. Seks, odnosno vođenje ljubavi u bilogorskom kraju, statistički gledano, ne ovisi niti o količini posla niti o vremenskim uvjetima.
Spomenimo i to kako su najviše beba rodile Bjelovarčanke, što je s obzirom na veličinu županijske prijestolnice i sasvim logično, dok se po jednakom kriteriju među općinama ističe Rovišće, a sijede Đulovac, Nova Rača, Šandrovac, Kapela, Ivanska i Štefanje. Najmanje ih je pak u Velikoj Trnovitici, Severinu, Končanici i Bereku.
Iz statističkih podataka vidljivo je i kako su bjelovarske rodilje u prosjeku starije nego u ostatku županije. Naime, najveći broj beba u Bjelovaru rodile su majke u starosnoj dobi između 30 i 39 godina, dok je u ostatku županije najviše njih staro između 20 i 29 godina.
S druge strane, statistike odaju i nastavak negativnih trendova. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako se svake godine u prosjeku rodi 50-ak beba manje. Trend je to koji traje već godinama, a čiji je preokret teško očekivati.