BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s predstavnicima 20 udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje su se javile na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa Bjelovarsko-bilogorske županije za 2018.godinu.

Nastavak je to potpisivanja ugovora u okviru navedenog javnog poziva na koji se sveukupno javilo 60 udruga. Za njihov rad Bjelovarsko-bilogorska županija  osigurala je 712.850,00 kuna što je najveća financijska potpora udrugama u povijesti županije.
Vrijednost potpisanih ugovora s predstavnicima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata  iznosi 294.000,00 kuna i najveći je to iznos do sada ikada izdvojen za rad braniteljskih udruga u povijesti Županije.  Najmanji iznos koji im je dodijeljen za provedbu projekata i programa je 4.000,00 kuna,a najveći 50.000,00 kuna.

„Nikako ne možemo i ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Republika Hrvatska nastala iz Domovinskog rata, da je Domovinski rat osnova države koju sada imamo, i da u okviru toga rata, upravo ovaj dio Hrvatske je bio posebno teško pogođen. Ratna zbivanja, jedna od najžešćih uopće u Domovinskom ratu, dešavala su se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Jedna trećina županije bila je okupirana i ja bih rekao, oslobođenje Hrvatske krenulo je odavde. Ova županija ima iznimno veliki broj branitelja u odnosu na svoju veličinu .

Veliki je broj poginulih i ranjenih. Ukupnost rata počiva na ljudima koji su bili u ratu, na ljudima koji su se izborili za Hrvatsku, na hrvatskim braniteljima. Na kraju krajeva, i ja sam hrvatski branitelj. Stoga mi je danas zadovoljstvo i čast da možemo potpisati ugovore sa udrugama proizašlim iz Domovinskog rata koje su prijavile raznovrsne projekte. Što se tiče Županije, ovo je najveći iznos koji smo dali ikada u povijesti udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Riječ je o 300 tisuća kuna. Naravno, Županija ne izdvaja samo tih 300 tisuća kuna. Naša ukupna izdvajanja za branitelje su tek nešto malo manja od milijun kuna i odnose se na potpore koje idu kroz raznovrsne djelatnosti. I dalje ćemo nastaviti tim putem i na takav način“, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Projekti i programi koje su udruge proizašle iz Domovinskog rata prijavile na Javni poziv odnose se na socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih branitelja, promicanje i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata, obilježavanje važnih obljetnica, sportska natjecanja i kulturna događanja.

Neki od projekata kojeg provode naše braniteljske udruge su:
– Putevima naše djece,
– Znajući prošlost u sigurniju budućnost,
– Uređenje Spomen područja Kusonje – Pakrac
– Organizacija okruglih stolova i tribina vezanih uz operaciju Otkos 10
– Večeri domoljubne riječi
– Sportska natjecanja
– I naravno obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata

„Svaka potpora koju dobijemo je dobrodošla. Naše projekte provodimo na području cijele županije. To su sportska natjecanja invalida Domovinskog rata, humanitarna likovna kolonija. Zahvaljujem Županiji što je prepoznala projekte i nadam se daljnjem nastavku suradnje“, rekao je prilikom potpisa ugovora Željko Dragašević, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDRA BBŽ.
„Ovim putem želim zahvaliti županu i Županiji na dugogodišnjoj suradnji u kojoj prepoznaju naš rad i financijski nas pomažu već niz godina. Ovo nam je poticaj da i dalje radimo na dobrobit našeg članstva i očuvanju istine o Domovinskom ratu“, istaknuo je Krešimir Ivančić, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar.
„Puno hvala svima koji zaista brinu o nama i o našim poginulim sinovima i kćerima. Hvala vam što nas ne zaboravljate“, rekla je Nediljka Matanović, zamjenica predsjednice Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata BBŽ.
Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH- Podružnica BBŽ Đuro Crkvenac zahvalio je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na dugogodišnjoj suradnji i praćenju projekata koje Udruga provodi: „ Ove godine smo imali dva značajna projekta, a najvažniji projekt je okrugli stol „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ koji je održan u Kukavici. Trajao je dva dana i sudjelovalo je više od 200 ratnih zapovjednika i ostalih sudionika koji su vezani za operacije koje su izvršene 1991.godine na zapadnoslavonskom ratištu. To je veliki projekt i tu nam je Županija, uz materijalnu, pružila i svu organizacijsku i ostalu pomoć.  To je vrlo značajna aktivnost za povijest, za istinu o Domovinskom ratu“, naglasio je Crkvenac.

„Počeli smo raditi na spomen obilježju u Komletincima. Napravljen je idejni projekt i velika nam je želja da se to u budućnosti realizira“, kazao je Darko Kajfeš, predsjednik Udruge HVIDRA Čazma.
„Zahvaljujem županu Bajsu, dožupanu Aliću na dosadašnjoj pomoći i što su prepoznali naš projekt. Mogu samo reći da su nam vrata Županije uvijek bila otvorena. Nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje“, rekao je Ivica Tanjić, potpredsjednik Udruge specijalne jedinice policije Omege Bjelovar.
Bjelovarsko-bilogorska županija daje veliki pijetet žrtvama Domovinskog rata, a kroz projekte braniteljskih udruga, u kojima je često partner, sudjeluje u očuvanju sjećanja na vrijeme oslobađanja Hrvatske. Također, Bjelovarsko-bilogorska županija želi očuvati i  trajnu povezanost Županije i braniteljskih udruga koja pridonosi tome da se događanja iz Domovinskog rata nikada ne zaborave.

Nikada ne treba zaboraviti i to da je naša Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu bila u jednoj trećini svog prostora okupirana, ali i prva oslobođena u Domovinskom ratu. Branitelji s našeg područja dali su nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske braneći našu Domovinu od Dubrovnika do Slavonije. Nažalost u ratnim djelovanjima živote su izgubili brojni naši branitelji i na stotine ih je ranjeno. Tu žrtvu ne smijemo zaboraviti i sjećanje na naše branitelje, ali i dignitet Domovinskog rata moramo očuvati za buduće generacije.