Iz Hrvatskog astronomskog saveza izvijestili su kako će se danas (petak) dogoditi najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i bit će vidljiva i iz naših krajeva. Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars biti u opoziciji odnosno Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju pa će i uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni.

Potpuna pomrčina trajat će sat i 43 minute dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata, priopćili su u HAS-u koji taj događaj najavljuju kao astronomski događaj godine.

Kako u Bjelovaru nažalost nema astronomskog društva koje bi moglo organizirati motrenje uz stručnu pomoć i teleskope Bjelovarčanima ne preostaje ništa drugo nego u vlastitom aranžmanu se možda uputiti na neki od bilogorskih proplanaka u okruženju. Ako ništa drugo noćni petak i nesvakidašnji prizori na nebu nekima bi mogli prerasti i u nezaboravnu ljubavnu romansu, pa pokušajte, nikad se ne zna.

Inače, za vrijeme II. svjetskog rata njemačke okupacijske snage otuđile su vrijedni teleskop iz bjelovarske gimnazije koji bi nam večeras jako dobro došao. (vec)